Inrikes.

2016-10-21 06:18
I dag finns sprututbytesprogram på sju platser i fyra landsting: Stockholm, Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad, Kalmar och Jönköping. Här tar en missbrukare emot ett paket sprutor och utrustning på sprututbytet i Malmö. Bild: TT
I dag finns sprututbytesprogram på sju platser i fyra landsting: Stockholm, Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad, Kalmar och Jönköping. Här tar en missbrukare emot ett paket sprutor och utrustning på sprututbytet i Malmö.

Missbrukare positiv till förslaget: "Det underlättar inte att knarka"

Det är positivt att kunna få rena sprutor. Det tycker "Jimmy", efter många år som missbrukare, om tanken på ett sprututbytesprogram i Norrköping.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Han har levt sitt liv i Norrköping, men bor i dag på annan ort där det finns sprututbytesprogram. Som många andra missbrukare har han hepatit C.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Skulle jag ta återfall vet jag att jag kan knalla upp och få rena sprutor, berättar han. Vill jag kan jag få stöd och hjälp också.

Står i kö för behandling

Han står i kö för behandling efter att ha varit ren i elva månader, men erkänner att han har tagit återfall. Han berättar att det oftast inte finns några nya och rena kanyler när man köper narkotika.

– Just då skiter man i det, säger han. Därför är det positivt med möjligheten att kunna få rena verktyg och slippa dela med andra.

– Det går ju heller inte att bara knalla upp och få rena sprutor utan att ha en bakgrund som missbrukare och vara känd, säger han. Så det underlättar inte att knarka, men skyddar mot sjukdomar.

– Så ja, jag är positiv till det här.