Inrikes.

2016-11-11 06:19
 • UNF har jämfört kommunernas agerande inom olika delar av det preventiva arbetet. Det som drar ner Norrköpings totala betyg är de ungas inflytande över sin egen fritid. Bild: Fredrik Sandberg/TT
  UNF har jämfört kommunernas agerande inom olika delar av det preventiva arbetet. Det som drar ner Norrköpings totala betyg är de ungas inflytande över sin egen fritid.
 • Gustav Bylund.
  Gustav Bylund.
 • Håkan Karlsson hoppas också på ett närmare samarbete med den lokala grenen av Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. "Jag skulle kunna tänka mig en dialog med dem. Vad tycker de saknas?", säger han. Bild: Fredrik Sandberg/TT
  Håkan Karlsson hoppas också på ett närmare samarbete med den lokala grenen av Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. "Jag skulle kunna tänka mig en dialog med dem. Vad tycker de saknas?", säger han. 

Mer kan göras för att minska ungdomsfylla

Godkänt – men med gott om utrymme för förbättringar. Det omdömet ger Unga nykterister Norrköpings kommun i sin årliga sammanställning av kommuners förebyggande arbete kring ungdomars alkohol- och narkotikaanvändning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) har jämfört och betygsatt Sveriges kommuners arbete med att stävja ungas konsumtion av berusningsmedel. Norrköpings kommun lyckades få godkänt, med 3,1 poäng på en 5-gradig skala, vilket är en förbättring mot förra årets resultat på 2,9 poäng. Det är sämre än Linköping som får 3,4 poäng och Mjölby som får 3,3 poäng, men bättre än samtliga övriga kommuner i länet. En minoritet, 46 procent av kommunerna i Sverige, lyckas få över 3 poäng, vilket är gränsen för godkänt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Följer den nationella utveckligen

UNF har jämfört kommunernas agerande inom olika delar av det preventiva arbetet. De har tittat närmare på hur kommunerna arbetar för att påverka i fyra olika kategorier: ungas inflytande över sin egen fritid, satsningar för låg alkoholkonsumtion under högtider, nyktra och kostnadsfria aktiviteter för unga och ett föreningsliv fritt från droger. Inom varje område har kommunerna fått fylla i flersvarsalternativ på vilka insatser de gör. 

Det som drar ner Norrköpings totala betyg är de ungas inflytande över sin egen fritid. Av fyra möjliga insatser: strategier och handlingsplaner för att öka ungas inflytande, målgruppsanpassad information om beslut som rör ungas fritid, ungdomsfullmäktige/ungdomsråd eller liknande och andra riktade insatser för att lyssna på ungas åsikter, är det bara det sistnämnda som Norrköpings kommun uppfyller. Det är ett mönster som följer den nationella utvecklingen, där fler kommuner än tidigare år får godkänt för sitt arbete totalt sett, men där det demokratiska inflytandet för unga över sin fritid minskar. 

"Situationen är helt okej i Norrköping"

Gustav Bylund är ordförande för UNF i Östergötland och bor i Norrköping: 

– Tyvärr är det ofta alkoholen står i centrum för ungdomars fritid, säger han.  

Bylund menar att det är nedslående att se att många av Östergötlands mindre kommuner inte får godkänt. Det är en ekonomisk fråga, och det är vanligt att mindre kommuner inte har råd att ha fritidsgårdar.

– Det vi har märkt är att om det finns lokala föreningar, som UNF, blir det lättare att få pengar av kommunen till aktiviteter. Så vi försöker starta fler lokala grenar av vår förening. 

Gustav Bylund tycker att situationen är helt okej i Norrköping, att det finns flera fritidsgårdar och möjligheter för unga att söka pengar till arrangemang. Men han saknar precis som undersökningen visar någon form av ungdomsråd. 

– Jag har sett många bra exempel på ungdomsråd som gör skillnad. Ett ungdomsråd i Norrköping skulle göra att det blir lättare att komma i kontakt med unga och se vad de tycker, säger han. 

Läs vidare på nästa sida: Viktigt att skapa nya mötesplatser