Inrikes.

2016-05-13 07:26
Maria Corunado från Guatemala och Adele Huwaida al-Abd från Libanon är två av deltagarna som varit med på cykelkursen i Hageby och som nu börjar få snits på tekniken.  Bild: Anna Mi Skoog
Maria Corunado från Guatemala och Adele Huwaida al-Abd från Libanon är två av deltagarna som varit med på cykelkursen i Hageby och som nu börjar få snits på tekniken.

Många vuxna vill lära sig cykla

Under tre vårveckor har åtta kvinnor och två män från världens olika hörn träffats på gården bakom Hagebyhus fritidsgård under ett antal timmar för att gå på cykelkurs.

– Lyckan man ser i ögonen på deltagarna när de känner att de kan cykla – den är obetalbar, säger Annika Gårdestig, volontär och kursansvarig. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Vid sex tillfällen om ett par timmar vardera har deltagarna fått lära sig grundläggande teori och trafikregler, fått pröva att sparka sig fram på låga cyklar utan pedaler, prövat på spinningpass för att lära sig trampa, och därefter fått sätta sig på riktiga cyklar och öva, öva och åter öva för att få tekniken på plats. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Kursen har finansierats av Cykelfrämjandet och åtta volontärer från föreningen har hjälpts åt med att planera och genomföra den. 

– I dag är det examen. Vi ska ge oss ut och cykla i trafiken, berättar Annika Gårdestig. 

Hon hade just avslutat ett jobb som trafiklärare när hon fick reda på att cykelkursen skulle anordnas, och bestämde sig för att vara med som volontär. Och det har hon inte ångrat. 

– Det har varit jätteroligt, säger hon. 

Praktiskt och miljövänligt

Deltagarna i gruppen har olika tankar om varför de velat lära sig cykla. 

– En del tycker att det är praktiskt för att de fortare kan ta sig till skola och dagis med barnen och lättare till affären när de ska handla. Och de slipper gå eller passa spårvagnen. Andra tycker att det är ett bra och miljövänligt sätt att ta sig fram, och bra för att det ger kondition på köpet, säger hon. 

Cykelkurser för vuxna har bedrivits i andra städer tidigare men i Norrköping var det första gången.  Initiativet togs av Malte Lindstam från Cykelfrämjandet. 

– Jag lärde känna en person från Somalia som jag försökte lära att cykla, men det var svårt. Jag hade hört att det fanns kurser för vuxna, så vi såg till att det kom en instruktör för att lära oss att lära ut, berättar han.  

Kvinnor får inte cykla

Nour Chamoun från Syrien är jätteglad över möjligheten att få lära sig cykla. 

– I Syrien anses det inte så bra att kvinnor cyklar. Flickor kan göra det, men inte kvinnor. Många har inte körkort heller, berättar Nour Chamoun, som lärde sig cykla vid det fjärde kurstillfället. 

– Jag cyklade fort, som en fågel, och livet kändes lättare för mig, säger hon. 

Nu när hon lärt sig vill hon gärna ha en egen cykel. 

– Det är bra för miljön. Det behövs ingen bensin, det blir inga avgaser. Och det är bra för kroppen att cykla, säger hon. 

Nour Chamoun har berättat för flera av sina vänner om kursen. 

– Flera av mina kompisar vill också lära sig cykla nu, säger hon.