Inrikes.

2016-09-02 06:01
Dona Hariri, jurist och rådgivare  gällande barn på flykt på  Rädda barnen.  Bild: Press
Dona Hariri, jurist och rådgivare gällande barn på flykt på Rädda barnen.

Många syrier lever separerade

Yahya och hans familj är långt ifrån ensamma om att befinna sig i den här situationen. 

Flera organisationer, bland annat Amnesty och Rädda barnen, har lyft fram den här problematiken och ställt krav på förändringar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Sedan den nya asyllagen trädde i kraft har möjligheterna till familjeåterförening kraftigt begränsats. Men för de syrier som i ett tidigare skede har sökt och fått permanent uppehållstillstånd är familjeåterförening fortfarande en laglig rätt. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Ansökan om familjeåterförening för personer från Syrien handläggs i dag vid sex olika ambassader i fem länder. 

– Det är de svenska ambassaderna i Abu Dhabi, Ankara, Istanbul, Amman, Kairo och Riad, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst. 

Det här finns angivet i regeringsföreskrifter som klubbades den 21 juni i år och undertecknades av utrikesminister Margot Wallström (S). 

Migrationsverket har därför att följa dessa föreskrifter. 

– Både Migrationsverket och UD rekommenderar syrier att åka till någon av dessa ambassader. Men valet får den sökande göra själv, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket. 

Men svårigheterna för syrier att beviljas inresa i de länder där dessa ambassader finns är väl kända och har lyfts fram av flera organisationer, bland andra Amnesty International och Rädda barnen. 

Hjälptelefon för barn

Sedan i november 2015 har Rädda barnen en hjälptelefon dit barn kan höra av sig. 

– Många anhöriga och familjer hör av sig på grund av svårigheten att få ett visum för att ens kunna besöka de här ambassaderna. Det är också långa väntetider för de här besöken, säger Dona Hariri, jurist och rådgivare gällande barn på flykt på Rädda barnen. 

Många vittnar också om att det kostar väldigt stora summor pengar. 

– Då talar vi om Syrien och om människor som har befunnit sig i krig och förlorat i princip allt. De vittnar om att de får gå igenom hela den här långa och kostsamma processen, säger hon. 

Enligt Rädda barnens bild är det just flyktingar från Syrien som är särskilt hårt drabbade av den här problematiken. Och konsekvenserna för dem som drabbas kan naturligtvis bli förödande. 

– För den som befinner sig i krig kan det innebära skillnaden mellan liv och död att tvingas stanna där. Men det är också påfrestande för den som befinner sig i Sverige, säger hon. 

För att avhjälpa problemet har Amnesty föreslagit att även de svenska ambassaderna i Iran och Sudan ska börja hantera ansökningar om familjeåterförening för syrier, eftersom de i nuläget inte behöver ha visum för att ta sig dit. 

Säkerhetsrisker

Rädda barnen anser att den nuvarande huvudregeln, att ansökan om familjeåterförening ska göras i en svensk beskickning, riskerar att leda till säkerhetsrisker och praktiska hinder. Ökade kostnader och långa väntetider begränsar möjligheterna ytterligare. 

– Det vi vill se är att man inför alternativa ansökningsprocesser, säger hon. 

Komplicerade formulär

Rädda barnen är också kritiskt till att ansökningsformulären är så komplicerade och att det över huvud taget är en så administrativ, betungande process. 

– Man behöver ofta råd för att klara av att fylla i formulären rätt, vilket är en ytterligare påfrestning och ett led i en lång process, säger hon. 

Den som har sökt asyl i Sverige har dessutom redan tvingats igenom en utdragen process. 

– Har man till sist fått uppehållstillstånd tror man att den här långa väntan är över och att man äntligen ska få återförenas. Men i stället blir det bara en ny cirkel av väntan, säger hon.