Inrikes.

2016-12-08 21:55
  • Ghassan Sawaya är en av de som bor i modulbostäderna i Ljura. Här delar han en etta med kokvrå med en annan man. Han vill just nu inget hellre än att flytta till en egen bostad, så att han kan börja sitt svenska liv på riktigt.    Bild: Lisa Karlsson
    Ghassan Sawaya är en av de som bor i modulbostäderna i Ljura. Här delar han en etta med kokvrå med en annan man. Han vill just nu inget hellre än att flytta till en egen bostad, så att han kan börja sitt svenska liv på riktigt.   
  • I stadsdelen Ljura byggs det för fullt. Och bostäder behövs. Bild: Lisa Karlsson
    I stadsdelen Ljura byggs det för fullt. Och bostäder behövs.

Majoriteten av de hemlösa är ungdomar

Unga vuxna som vill flytta hemifrån är den grupp bostadslösa som ökar mest i Norrköping. Men även nyanlända och personer med ekonomiskt bistånd har svårt att hitta eget boende. Det visar kommunens årliga hemlöshetsrapport.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Rapporten beskrivs som en ögonblicksbild av läget och bygger på en kartläggning som kommunen gjorde i mitten av september i år. Vid tidpunkten befann sig 1 037 personer i hemlöshetssituation, vilket är en ökning med 372 personer jämfört med föregående år. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Vi ser att det är en ansträngd situation. Mest för personer som inte är etablerade på bostadsmarknaden sedan tidigare. Unga vuxna, nyanlända och deras anhöriga är mest utsatta, säger kommunens socialdirektör, Yvonne Thilander.

Kvar i föräldrahemmet

I stället för att flytta till egna bostäder blir de unga mellan 18 och 24 år i allt högre grad kvar i föräldrahemmet, trots att försörjningsansvaret har upphört. Andra flyttar hem till kompisar eller blir inneboende hos någon anhörig, men egen bostad är svårt att skaffa. 

– Ytterst handlar det om att bygga bostäder så att det finns fler bostäder att hyra. De här personerna behöver inte vara hemlösa för att de inte har lön. De kan mycket väl ha ett jobb, men det finns inga bostäder, säger Yvonne Thilander. 

Mörkertalet vad gäller antalet bostadsökande i kommunen kan samtidigt vara stort, då kommunen i rapporten endast har räknat de personer som har sökt ekonomiskt bistånd. 

– Det vi kan göra för den här gruppen i dag är att hitta så kallade genomgångslägenheter, eller modulbostäder, där man tillfälligt kan få bostad. 

Yvonne Thilander beskriver genomgångslägenheterna som en slags baracker, som utifrån ser ut som vilka hus som helst. För dessa får kommunen ett särskilt bygglov som går snabbare än ett vanligt bygglov – men som bara är tillfälligt. Det är inte meningen att modulbostäderna ska bli permanenta bostäder. 

– Därför får inte folk egna kontrakt på de här bostäderna utan det är socialkontoret som hyr dem och under tiden som människorna bor där så försöker vi hjälpa dem att hitta andra bättre permanenta bostäder, säger Yvonne Thilander.

Modulbostäder

Just nu två finns två komplex av modulbostäder i staden bestående av omkring 50 lägenheter. Det ena komplexet ligger i Ljura och det andra, som ska bli inflyttningsklart i dagarna, ligger i Fiskeby. 

Men även om unga är den största gruppen hemlösa är det allra svåraste att hitta bostäder till familjer. 

– Det finns inga stora lägenheter. Och ensamma unga har större flexibilitet än barnfamiljer, som kan vara bundna till en skola i ett visst område och så vidare, säger Yvonne Thilander. 

– Unga är bättre på att hitta andra lösningar, man kanske börjar läsa och det blir studentbostäder eller man börjar på någon folkhögskola eller så.