Inrikes.

2016-12-23 05:42

"Löser inte problemen"

Toppen med hyrläkarstopp. Men det räcker inte för att locka läkare till fast anställning på vårdcentralerna, menar enhetschefen för Cityhälsan centrum, Erik Johnsson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

– Jag är stolt över att Region Östergötland har tagit detta beslut, men tycker även att det skulle ha innefattat de privata vårdcentralerna. Hyrläkarstoppet löser inte per automatik grundproblem som att se till att det är en god arbetsmiljö, som gör att man som specialistläkare orkar övertid, samt möjlighet att kontinuerligt fortbilda sig, säger Erik Johnsson, enhetschef på vårdcentralen Cityhälsan centrum i Norrköping. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Cityhälsan centrum är en av de vårdcentraler som har dragits med störst kostnader för hyrläkare under 2016, dryga 5,5 miljoner kronor. 

– Vi har under hela 2016 haft tre hyrläkare hos oss. Två av dem har valt att ta en fast anställning vilket vi så klart är oerhört glada över då det inte var något vi hade räknat med, säger Erik Johnsson. 

"Påverkas inte"

På Cityhälsan centrum finns nio specialistjänster och i dagsläget bemannas fem av dem med tillsvidareanställda specialister, fyra av pensionerade specialister, fyra ST-läkare, fem AT-läkare och en större grupp underläkare som väntar på AT och ST. 

Även på vårdcentralen i Skärblacka har det förekommit hyrläkare. Totalt har enheten lagt dryga 1,5 miljoner kronor på just hyrläkare under 2016. Men läkarbristen till trots har de nu lyckats bemanna samtliga fyra läkartjänster med fast personal.  

– I början var det svårt med rekryteringen, men nu på slutet har det gått bra, så hyrläkarstoppet kommer inte att påverka oss alls, säger Britt Nilsson, verksamhetschef på Skärblacka vårdcentral.