Inrikes.

2016-09-02 06:01
Yahya Moazin flydde från det svårt krigshärjade Aleppo i Syrien. "Det var en farlig resa över havet. Och en gång blev vi jagade av poliser som sköt mot oss", berättar han.  Bild: Anna Mi Skoog
Yahya Moazin flydde från det svårt krigshärjade Aleppo i Syrien. "Det var en farlig resa över havet. Och en gång blev vi jagade av poliser som sköt mot oss", berättar han.

Lång väntan för att få återförenas med familjen

Fembarnspappan Yahya Moazin i Norrköping har inte sett sin familj på två år. Trots att han enligt lagen har rätt att få återförenas med sin familj i Sverige tar det mer än ett år innan de kan komma i kontakt med en ambassad och få sin ansökan behandlad. 

– Det är stängt för oss överallt på grund av kriget, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Yahya Moazin kommer från det svårt krigshärjade Aleppo i Syrien där han bodde med sin familj – hustrun, deras tre gemensamma barn, samt hans två barn från ett tidigare äktenskap. Ytterligare ett barn bor kvar hos den förra frun. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Före flykten till Sverige såg han till att familjen fick komma till hustruns familj i Hama, där det var mindre farligt för dem att vara. 

Yahya begav sig sedan ensam den långa och riskfyllda vägen till Europa. 

– Jag flydde till Turkiet först, sedan tog jag båt till Grekland och tog mig till sist därifrån till Sverige, berättar han. 

Det var i oktober 2014, innan vägen över havet från Turkiet stängdes. 

I februari i år – bara några månader innan asyllagen skärptes – fick han sitt permanenta uppehållstillstånd. 

Därmed omfattas han också av den lagliga rätten till familjeåterförening – något som inte är fallet för många av de flyktingar som har sökt asyl sedan den nya lagen infördes. 

Nyligen fick Yahya besked från Migrationsverket om att de har tagit emot och registrerat hans ansökan om familjeåterförening – en omfattande lunta på cirka 25 sidor med många detaljerade uppgifter. 

Läs vidare på nästa sida: Måste bege sig till ambassad

Relaterade artiklar