Inrikes.

2017-10-20 06:00
Inom sjukvården i länet finns redan flera olika e-tjänster. Regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S) menar att den viktigaste frågan nu är att få till en nationell samordning för att få ordning och reda på finansieringen av de nya e-läkartjänsterna. Bild: Press/TT
Inom sjukvården i länet finns redan flera olika e-tjänster. Regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S) menar att den viktigaste frågan nu är att få till en nationell samordning för att få ordning och reda på finansieringen av de nya e-läkartjänsterna.

Landsting inför egna e-läkartjänster

På landstingen runt om i Sverige har man yrvaket fått konstatera att Krys och Min doktors tjänster är efterfrågade. Därför börjar man nu införa egna e-läkartjänster. Så också i Östergötland, ett av de län utanför storstadsregionerna som har utnyttjat e-läkartjänsten mest.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Inom sjukvården i länet finns redan flera olika e-tjänster, men ingen som motsvarar Krys och Min doktors direkta kontakt med patienten via nätet. Nu har vården vaknat och förhoppningen är att Region Östergötland redan före årsskiftet ska kunna erbjuda motsvarande tjänst i egen regi.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Vi är ju redan vana vid att hantera digitala tjänster. Ett pilotprojekt pågår och vi har testat olika plattformar, bland annat Krys och Visibas. Men mycket arbete återstår när det gäller detaljerna kring hur vi ska organisera den här tjänsten. Kry och Min doktor visar tydligt att detta är en service som våra invånare saknar och då vore det dumt att inte erbjuda den tjänsten själva, säger Mara Kosovic, chef för primärvårdscentrum i region Östergötland. Hon räknar med att man ska rekrytera läkare från primärvården i länet och man har förhoppningar att schemat ska gå ihop sig med frivilliga krafter.

Fördel driva i egen regi

Mara Kosovic menar att det är onödigt att gå omvägen via utomlänsvården i Region Jönköping när fördelarna att driva den i egen regi är så många. Här får läkarna som bemannar tjänsten direkt tillgång till patientens journal och en massa extraarbete kan undvikas. Ringer man till Kry eller Min doktor har de ingen kännedom om patienten mer än det de får veta under besöket.

– Dessutom har det visat sig att vissa patienter som har besökt e-läkarna och betalat sin egenavgift på 250 kronor sedan ändå behöver besöka sin egen vårdcentral och då måste betala igen. Det kan undvikas om vi sköter tjänsten själva, säger Mara Kosovic.

Landstingen har blivit tagna på sängen av det stora intresset för den snabba kontakten direkt med en doktor, men alla är överens om att det är en väckarklocka till gagn också för den offentliga vården. Den måste hitta nya vägar att behandla och serva sina invånare som är mer kostnadseffektiv och mindre tidskrävande än vårdens nuvarande system.

– Sedan handlar det om att rätt person ska hamna på rätt vårdnivå. Läkarkompetensen ska användas där den behövs bäst och de ska inte göra det som sjuksköterskor är bättre lämpade för. Vi kommer att erbjuda digitala läkarbesök men även använda tekniken för uppföljningsbesök, inom hemsjukvården och kontakten mellan olika vårdgivare. Vilket blir till fördel både för patienterna, för vården och för skattebetalarna, menar Mara Kosovic.

Nationell samordning

Regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S) menar att den viktigaste frågan nu är att få till en nationell samordning för att få ordning och reda på finansieringen av tjänsten.

– Ett sådant arbete pågår och det ser jag på med stor tillfredsställelse. Kry och Min doktor har levererat en tjänst som våra medborgare uppenbarligen efterfrågar och vi inom den offentliga vården måste nu kunna möta det behovet. Ett sådant arbete pågår ju redan i Östergötland, säger Mats Johansson.