Inrikes.

2017-05-12 06:02
  • Solpaneler, antirasism och vegetarisk mat är innehållet i några av de motioner som har skrivits av kvinnor i Norrköpings kommunfullmäktige. Bild: Bertil Ericson/TT
    Solpaneler, antirasism och vegetarisk mat är innehållet i några av de motioner som har skrivits av kvinnor i Norrköpings kommunfullmäktige.
  • Bild: Henrik Montgomery/TT

Kvinnor motionerar mest i Norrköping

De tre ledamöter som lämnat flest motioner i Norrköpings kommunfullmäktige är alla kvinnor. Och kvinnorna i fullmäktige har totalt skrivit mer än dubbelt så många motioner som de manliga ledamöterna. 

För partier i opposition är motioner ett viktigt verktyg för att driva förslag och skapa debatt kring frågor de vill lyfta i kommunfullmäktige. En möjlighet som fullmäktiges kvinnliga ledamöter särskilt har tagit vara på hittills under mandatperioden. Allra flest motioner har Moderaternas oppositionsråd Sophia Jarl skrivit eller bidragit till. Räknat till och med fullmäktige i april i år handlar det om 24 motioner. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Min roll som politiker är att försöka se vad vi har för problem i Norrköping och hur vi kan göra något åt dem. Att lägga en motion i kommunfullmäktige ger en mer omfattande diskussion än till exempel en interpellation eller en enkel fråga, säger Sophia Jarl. 

Miljöpartiets oppositionsråd Mia Sköld är även hon en av de tre politiker som har motionerat mest. Hon har skrivit eller bidragit till 15 av de 16 motioner som Miljöpartiet har fört fram i fullmäktige. 

– Jag är den enda i mitt parti som är arvoderad politiker och då blir det ganska logiskt att det är jag som skriver motionerna kan jag tycka. De andra är fritidspolitiker och som fritidspolitiker har en inte lika mycket tid, säger Mia Sköld. 

Att de kvinnliga politikerna står för så många fler motioner än männen har hon också en teori om. 

– De fyra oppositionsråden är kvinnor. Det är ju oppositionen som skriver motioner, säger Mia Sköld. 

”Majoriteten är mer könsblandad”

Men riktigt så enkelt är det ändå inte. För även om oppositionsråden är kvinnor så har en rad andra ledamöter också skrivit motioner. I Vänsterpartiet har till exempel deras oppositionsråd Mona Olsson varit med och skrivit 17 motioner, men partiet har totalt lämnat in 28 motioner under denna mandatperiod. 

Att det faktum att kvinnliga ledamöter oftare är med och motionerar skulle leda till en kvinnlig prägel på debatten i fullmäktige är Mia Sköld tveksam till. 

– Som opposition har man svårt att driva frågor. Och i majoriteten är det mer könsblandat. Så jag kan inte svara på om frågorna drivs på ett annat sätt för att vi har kvinnliga oppositionsråd, säger hon.