Reportage.

2016-06-14 06:30
 • ”Den slutgiltiga dragningen av Ostlänken är den sämsta tänkbara. Den ska gå här rakt igenom köket”, säger Håkan Thornell, som ändå inte tror att det kommer att bli något av till slut. ”Det är ett vansinnesprojekt”, menar han.  Bild: Anna Mi Skoog
  ”Den slutgiltiga dragningen av Ostlänken är den sämsta tänkbara. Den ska gå här rakt igenom köket”, säger Håkan Thornell, som ändå inte tror att det kommer att bli något av till slut. ”Det är ett vansinnesprojekt”, menar han.
 • Stugorna har dörrar både för tomtefar och smånissarna. Bild: Anna Mi Skoog
  Stugorna har dörrar både för tomtefar och smånissarna.
 • Hans politiska budskap invid E4:an tar ställning för den lilla människan, mot de stora kolosserna, som EU. Lite av en ödets ironi är det att staten och Trafikverket nu berövar honom hela hans gård och livsverk. Bild: Anna Mi Skoog
  Hans politiska budskap invid E4:an tar ställning för den lilla människan, mot de stora kolosserna, som EU. Lite av en ödets ironi är det att staten och Trafikverket nu berövar honom hela hans gård och livsverk.
 • Alla barn som undrat hur legobitar tillverkas får svar hos tomten. Bild: Anna Mi Skoog
  Alla barn som undrat hur legobitar tillverkas får svar hos tomten.
 • Tomtens timmerstuga var den första som byggdes. I dag är det en hel liten by, med sovsalar och arbetssalar till nissarna, utedass och till och med en liten kyrka. Bild: Anna Mi Skoog
  Tomtens timmerstuga var den första som byggdes. I dag är det en hel liten by, med sovsalar och arbetssalar till nissarna, utedass och till och med en liten kyrka.

"Jag vill inte bli hyresgäst i mitt eget livsverk"

En mångårig kamp har nått vägs ände för Håkan Thornell – skogs- och lantbrukare, caféägare, skylttillverkare, fritidspolitiker, revymakare – och jultomte. Trafikverkets slutliga dragning av Ostlänken ska gå rakt igenom familjens kök hemma på gården Rödmossen i Åby.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

– För oss är det här jättetragiskt. Vi mår jättedåligt av det allihop, säger Håkan Thornell. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det är bara några dagar sedan som Trafikverket gjorde sitt senaste besök. De ska nu börja skriva köpekontrakt för att kunna ta över gården, där Håkan Thornell under 18 år byggt upp sin tomteby. 

Eftersom Trafikverket nu öppnar för att hjälpa till att flytta tomtebyn var de också uppe i den trolska gammelskogen för att titta på den. Tomtebyn, som Håkan Thornell byggt för hand, av brädor som han själv burit dit. 

– Men de ser ju bara praktiskt på allting. De sa att jag måste hugga ner allting så att de kan komma fram med maskinerna, berättar Håkan Thornell, som i det ögonblicket kände att verkligheten kom ikapp honom. 

– Jag blev tvungen att gå undan en stund. Det blev så påtagligt
för mig vad som händer nu, säger han.  

Även efter att köpet gått igenom kan Håkan Thornell och hans familj bo kvar på gården i ytterligare ett år. 

– Men jag vill ju inte bli hyresgäst i mitt eget livsverk, säger han. 

Lutar åt Gotland

Över sommaren räknar de med att bo kvar. Men någon gång på höstkanten lutar det nog åt att flyttlasset går. 

– På sätt och vis är det skönt att ha fått besked nu. Vi har ju haft det här hängande över oss i tjugo år, säger Håkan Thornell. 

Vart flyttlasset går vet de inte än. Men det lutar åt att det blir Gotland. 

– De har som mål att försöka få dit mer turister även vintertid och där vill de att tomtebyn ska ingå. Och de har gjort trettio gånger mer för att få oss dit, än vad Norrköpings kommun har gjort för att få ha oss kvar, säger han. 

Samtidigt som han är besviken på att kommunen inte gjort mer för att stötta honom i kampen för att rädda tomtebyn, så är han glad och rörd över Norrköpingsbornas starka stöd. 

– De har varit fantastiska. Många säger att det är tråkigt att tomtebyn måste flytta. Men egentligen är det ju inte mig de ska säga det till, utan Trafikverket, konstaterar han. 

Fick en aha-upplevelse

När Håkan Thornell byggde den första tomtestugan hade han inga planer på någon tomteby. 

– Jag tyckte att julen hade blivit för kommersiell och jag ville hitta en julstämning som var hundra år gammal. Jag byggde en timmerstuga i skogen och sedan satt jag där mellan lucia och julafton på kvällarna. Vi annonserade inte ut det, utan det fick spridas från mun till mun. Och förra året var vi uppe i 17 000 besökare, säger Håkan Thornell. 

Lantbruket har blivit mindre och mindre för varje år. Skogsbruket är desto mer omfattande, men det sköter han vintertid – när det inte är tomtesäsong, vill säga. 

För femte sommaren driver han också ett café i Ingelstorp. Ibland händer det att han är med och står för underhållningen. En viss "Rock-Olle från USA" brukar äntra scenen där, tillsammans med bandet The Tigers.

Sedan elva år tillbaka är han och sambon Birgitta Hägerstrand också aktiva i Åbyrevyn. 

– Det är ett jättetrevligt gäng som håller på. Jag skriver ju manuset till det, säger han. 

Något som förstås resulterat i att Trafikverket och järnvägsplanerna figurerat ett antal gånger under åren. 

– Jag fick en sådan där aha-upplevelse när någon sa åt mig att jag utövar politik med revyn. Det hade han ju rätt i, men jag hade själv inte fattat det, säger Håkan Thornell, som också är fritidspolitiker. 

"Mycket oklart i mitt liv"

Utövar politik gör han i högsta grad också med sina skyltar längs E4:an med politiska och ofta EU-kritiska budskap, som han började sätta upp inför EU-valet 1994. 

I vintras gjorde han ett uppehåll, men nu är han igång igen. Och nu planerar han att fortsätta så länge han bor kvar. 

Några liknande skyltar vid någon ny väg på Gotland tror han däremot inte att det blir. 

– Jag ska försöka ha en mindre kostym i framtiden. Åldern börjar ta ut sin rätt för mig lite. 

Men tomtebyn vill han satsa desto mer på. 

– Jag brinner så mycket för den, säger Håkan Thornell, som inte ens tar ledigt från den under sommaren. Då skriver han brev till alla de barn som lämnat sin adress när de skickat honom sin önskelista. 

– Ibland blir det flera hundra brev. Och jag skriver dem för hand, säger han. 

 Om det blir något mer revyspelande framöver vet han dock inte i dag. Och om det blir någon "Rock-Olle" som dyker upp i något gotländskt sammanhang återstår att se. 

– Det är så mycket som är oklart i mitt liv just nu.