Reportage.

2016-05-31 08:00
  • ”Mina kunskaper om klimatet har inte bara påverkat mitt sätt att leva, det har format hela min livsstil”, säger Filip Lövström, student och aktivist från Östergötland. Bild: Privat
    ”Mina kunskaper om klimatet har inte bara påverkat mitt sätt att leva, det har format hela min livsstil”, säger Filip Lövström, student och aktivist från Östergötland.
  • ”Stämningen i lägret var hela tiden positiv och vänlig”, berättar Filip Lövström, som nyligen deltog i en aktion mot Vattenfalls kolgruva och kraftverk i östra Tyskland. Bild: Privat
    ”Stämningen i lägret var hela tiden positiv och vänlig”, berättar Filip Lövström, som nyligen deltog i en aktion mot Vattenfalls kolgruva och kraftverk i östra Tyskland.

”Jag har saknat en radikal rörelse för studenter”

I en lägenhet i bostadsområdet Ryd i Linköping bor Filip Lövström. I ett av rummen bygger han batteripackar till en elbil av kasserade batterier från bärbara datorer, i ett annat pluggar han till civilingenjör. När han är hemma, vill säga, från sina tågresor i klimatets tjänst.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Nu senast var Filip en av de östgötska aktivister som deltog i Ende Gelände vid Vattenfalls anläggning i Lausitz i östra Tyskland.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag var nere i det enorma dagbrottet men deltog också i blockaden av en järnväg till kolkraftverket som till slut tvingades sänka sin produktion med 80 procent.

Ungefär 4 000 aktivister från Sverige, Tyskland och andra länder deltog i aktionen, som Filip beskriver som lyckad, kraftfull och fredlig. 

– Vi delades in i grupper om 6-8 personer med en gruppledare som höll kontakten med organisatörerna. Alla hade också ett särskilt ansvar för en av de andra aktivisterna i ett slags faddersystem. Det fungerade jättebra.

Folkligt, och formellt

Aktionen i Lausitz är ett exempel på en lång rad manifestationer runt om i världen som genomförs just nu i kampanjen ”Break Free from Fossil Fuels”, med övergripande mål att alla återstående reserver av kol, olja och fossil gas ska bli kvar i marken.

– Det är en brokig, växande och mycket vacker rörelse. Den består av vanligt folk som tycker att nu får det vara nog. Jag är stolt att få vara en del av den.

Efter aktionen i Lausitz fortsatte Filip till Bonn för att, som representant för ungdomsrörelsen PUSH Sverige, delta i förhandlingarna om den formella tillämpningen av Parisavtalet.

– Avtalet signerades för en månad sedan. Nu ska det brytas ner och formaliseras så att det kan bli verklighet på riktigt.

Kontrasten mot den folkliga aktionen i Lausitz var stor.

– Det är lite som typ årsmötesförhandlingar, där man nagelfar varenda liten formulering, fast i två veckor...

Mäktigt motstånd

Filip har visioner men är samtidigt realist. Motståndet från fossilindustrin är hårt och politikerna har svårt att stå emot.

– Samtidigt som Sveriges regering kanske kommer att godkänna att Vattenfall säljer sina kolgruvor istället för att avveckla dem har Norges regering fattat beslut om prospektering av ytterligare 40 möjliga oljefyndigheter i ett av världens känsligaste ekosystem, vid Barents hav.

Filip beskriver en industrisektor som agerar i panik under sin dödsdom, och politiker som ger efter för trycket från fossillobbyn.

– Klimatrörelsen måste fortsätta driva på, och dänga Parisavtalet i huvudet på politiker som pratar utan att våga agera.

Rörelse på universitetet

Filip är påtaglig nöjd när han berättar om det växande intresset för klimatfrågan internt på Linköpings universitet.

– Det finns redan många bra projekt och duktiga forskare här, men jag har saknat en radikal och handlingskraftig rörelse för studenter och anställda som vill åstadkomma mer.

Nu har Filip genom sitt engagemang i den långsiktiga kampanjen Fossil Free börjat förankra kravet att Linköpings universitet ska divestera, det vill säga sälja av sitt aktieinnehav i fossilindustrin. Och han tycker att det rör på sig. 

– Många verkar hålla med mig om att det är dags att gå från ord till handling, även för universitetsledningen.