Intervju.

2016-05-10 07:22
  • Rickard Eriksson är laddad inför årets Pride-festival. ”Det är värdefullt att så många ställer upp”, tycker han.  Bild: Anna Mi Skog
    Rickard Eriksson är laddad inför årets Pride-festival. ”Det är värdefullt att så många ställer upp”, tycker han. 
  • Pride 2015 i Norrköping.  Bild: Leif Hämälä
    Pride 2015 i Norrköping.

Intresset för Pride växer i Norrköping

Queerpyssel, karaokefest, improvisationsteater, fittkonst, schlagermässa och en utställning av konstnären Elisabeth Ohlson – det är en del av utbudet vid årets Pridefestival i Norrköping, som drar i gång på allvar i dag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Arrangörerna tror att det kan bli 2 000 personer som deltar, enbart i Pridetåget. Bland annat är det många förskolebarn som kommer att gå med. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det är ju den kommande generationen. Det är bra att de får se att man får vara olika, att det är helt okej, säger Rickard Eriksson, verksamhetsansvarig på hiv-organisationen Noaks Ark Östergötland, ideell talesperson för Prideparaden och vice sekreterare i styrelsen för Pride. 

Han är glad över att så många aktörer vill delta med sina olika aktiviteter och vill inte säga att någon programpunkt är viktigare än någon annan. Men en nyhet för året som han ändå vill lyfta fram är MMA-workshopen som hålls på lördagen. 

– Det är en kampsportförening här i stan som vill vara med och öppna upp sin verksamhet. I kampsportkretsar är det vanligt med macho-attityd och en konservativ inställning till könsidentiteter. Därför blir man extra glad när några vill göra skillnad på sådana områden där det kanske är som svårast, säger han. 

Första steget för många

Paraden är ett populärt och också viktigt inslag. För den som vill, men ännu inte vågat ta steget att närma sig hbtq-rörelsen kan det vara ett första steg att gå och titta på en parad. 

Den stora efterfesten är också ett både populärt och viktigt inslag för många. 

– Där får man vara den man är och träffa likasinnade, utan rädsla för diskriminering, säger Rickard Eriksson. Precis som tidigare år är målet med Pride att engagera, inspirera, finnas till hands, och att skapa mötesplatser. 

– Det ska finnas något för alla, vare sig man vill festa eller ta till sig kunskap, vare sig det är första gången man rör sig inom hbtq-kretsen eller om man varit med länge och vill lära sig mer, säger han.  

Ett av målen är också att göra Norrköping till en bättre och öppnare stad. 

Norrköping en av få städer

Rickard Eriksson, 35, har varit med och arrangerat Norrköping Pride sedan den startade i större skala 2010. 

Då var det inte så många andra städer som hade en egen Pride-festival. 

Själv växte han upp i Katrineholm, men trivdes inte med småstadsandan. 

– Det var så snäva ramar för hur man fick vara. Norrköping kändes mer tillåtande, säger Rickard, som flyttade hit som 20-åring och som stannat sedan dess. 

När Rickard började engagera sig i Pride upplevde han och de vänner han hade omkring sig att det fanns ett behov av mötesplatser i Norrköping för människor som inte ville leva ett heterosexuellt normativt liv. 

– Då såg man aldrig några som höll varandra i hand på stan, berättar han. 

Trots att det inte gått så många år sedan dess, så tycker han ändå att Norrköping genomgått en förändring i och med Pride.  

– Jag tycker absolut att det blivit stor skillnad. Fler företag och organisationer vill hbtq-certifiera sig, och det finns mer i människors tankesätt i dag. Men det är också många som varit med och drivit de här frågorna, säger han.

Rickard Eriksson vill betona att Pridefestivalen vänder sig till alla. 

– Ett samhälle som blir öppnare gentemot hbtq-personer är ju också något som alla människor har vinning av. Vem vill inte ha utrymme att vara sig själv, utan att bli dömd för det?