Reportage.

2017-09-13 06:00
  • I den nya graffitipark som planeras i inre hamnen hoppas Conny Johansson, från graffitiplattformen Yallah, att kommunen tänker till lite extra kring sopor och hur området ska hållas fräschare än dagens lagliga graffitiområde. Bild: Lisa Karlsson
    I den nya graffitipark som planeras i inre hamnen hoppas Conny Johansson, från graffitiplattformen Yallah, att kommunen tänker till lite extra kring sopor och hur området ska hållas fräschare än dagens lagliga graffitiområde.
  • De väggar som går kommer att flyttas med från det nuvarande graffitiområdet vid Kolkajen till den nya graffitiparken som planeras ungefär vid samma plats i inre hamnen.  Bild: Lisa Karlsson
    De väggar som går kommer att flyttas med från det nuvarande graffitiområdet vid Kolkajen till den nya graffitiparken som planeras ungefär vid samma plats i inre hamnen.
  • Bild: Lisa Karlsson

Historiska väggar flyttas till ny graffitipark

I mitten av 90-talet var Norrköping pionjär i sitt förhållningssätt till graffiti genom att upplåta lagliga väggar för målarna. Nu kommer delar av de historiska väggarna snart att flyttas för att så småningom ta plats i en helt ny graffitipark.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Området där sprejfärgen har flödat i över 20 år kallas Kolkajen och ligger i inre hamnen vid Saltängen, just i det område som nu ska saneras grundligt för att så småningom byggas om till ett bostadsområde. I dag är platsen ödslig om än färgstark. Mur följer efter mur och däremellan ligger stora, tomma ytor. Sprejburkar och annat skräp ligger slängt längs väggarna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Om några år är det tänkt att bli annorlunda. Då ska delar av dessa murar, tillsammans med en rad nya, bilda en graffitipark som i dagens kommunala planering beskrivs som en plats för deltagande och involverande konst. ”Här ska inte kreativiteten begränsas av fysiska ramar eller profession – med grafftikulturen som förebild utvecklas platsen till öppna, fria ytor där både sport/rekreation och graffti/konst kan samexistera.”

Den kommunalt finansierade plattformen för graffitimålare i Norrköping, Yallah, hör till de parter som har varit med i diskussionerna kring hur den nya graffitiparken ska se ut.

– Jag har försökt att hålla en linje av att platsen ska vara lite mer städad. Att man ska tänka till kring soptunnor för burkar och att det finns en tanke för miljön runt omkring. Det vill jag gärna se. En plats där alla känner sig välkomna och där det inte är sunkigt och där det finns mycket gräsytor och så, säger Conny Johansson från Yallah.

Men den linjen har inte landskapsarkitekterna gått på riktigt, tycker han.

– De vill ha mer asfalt och möbler av gamla lastpallar. Gräsytor kring murarna tycker jag skulle vara bättre. Gräs går lättare att hålla fräscht, i och med att det klipps försvinner färg som kommit på det, säger Conny Johansson.

Flytta delar av de gamla murarna

Just nu pågår arbetet med att flytta delar av de gamla murarna längre österut mot Motala ström. Asfalten kring dem skalas bort och sedan lyfts murarna iväg i två till tre meter stora block.

– Det är som klossar. Många av dem är i väldigt dåligt skick, men de som klassas som möjliga att flytta kommer vi försöka att flytta, berättar Elke Myrhede, markmiljöspecialist vid Norrköpings kommun.

Platsen murarna nu flyttas till är tillfällig. Där kommer de att stå i väntan på att marken där graffitiparken sedan ska vara har sanerats klart.

– Först då gör man den mer permanent, säger Elke Myrhede och tillägger att den aktuella planen för hur det kommer att se ut sedan ännu ska ses som ett förslag.

Vissa verk kommer att försvinna

De aktuella motiven på murarna har kommunen inte tagit hänsyn till när de har valt vilka bitar som ska flyttas med till den nya parken eftersom de ändå inte är beständiga. Att vissa verk kommer att försvinna helt är heller inget Conny Johansson från Yallah ser som ett problem.

– Målningarna förändras ju hela tiden. Och jag tror att som graffitimålare så är det liksom ”that’s life”. Det är så det är. För mig, alltså det är klart att det är lite tråkigt att hamnenväggarna som plats försvinner, men jag tänker att det bästa är att följa med och få ut det bästa av situationen så som den är, säger han och tillägger:

– Frågan är hur mycket man ska grotta ner sig i den plan som finns nu. Området ska ju byggas om i flera steg. Marken kommer att vara så värdefull så vem vet om vi får någon plats till slut?

Exakt när den nya graffitiparken kommer att stå färdig går inte att säga i nuläget, men enligt kommunen blir det tidigast år 2020.

Föreläsning

Mer intresserad av Norrköpings graffitihistoria? På söndag den 10 september mellan klockan 14.00 och 15.00 arrangeras en föreläsning på Konstmuseet med temat ”Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter” där konstvetaren Anna Henningsson och Jacob Kimvall, forskare specialiserad på graffiti och gatukonst medverkar.

De kommer att berätta om graffitimålningen ”Admire nature”, som skapades i Norrköping för 26 år sedan för att uppmärksamma den hotade regnskogen, vad graffitikonst kan vara och hur konstformen kan användas i politisk folkbildning och mobilisering. Gratis entré.