Inrikes.

2017-03-10 05:03
Eftersom det råder bostadsbrist tvingas socialtjänsten ofta placera familjer på vandrar- hem eller i paviljongerna vid Ljura och på Fiskebyvägen.  Bild: Malin Wernström
Eftersom det råder bostadsbrist tvingas socialtjänsten ofta placera familjer på vandrar- hem eller i paviljongerna vid Ljura och på Fiskebyvägen. 

Hemlösa barnfamiljer tvingas bo i baracker

Brist på bostäder tvingar kommunen att placera hemlösa barnfamiljer i baracker eller på akutboenden för vuxna.

"Jag skulle ljuga om jag sade att situationen inte är ansträngd", säger Yvonne Thilander, socialdirektör vid Norrköpings kommun.

Barnfamiljer som bor i tillfälliga bostäder har ökat i Norrköping de senaste åren. Många bor i kommunens stöd- och verksamhetslägenheter. Men eftersom det råder bostadsbrist tvingas socialtjänsten ofta placera familjer på vandrarhem eller i paviljongerna vid Ljura och på Fiskebyvägen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vårt mål är så klart att hjälpa dem till en permanent bostad. Men på grund av bostadsbristen kan det ta tid, säger Yvonne Thilander.

Inga lediga bostäder

Just nu bor också ett tiotal barnfamiljer på Bråvallas jourenhet. En plats där kommunen placerar akut hemlösa, och där barnfamiljer egentligen inte ska bo.

Kenneth Edström är enhetschef för kommunens bostadssamordning.

– Tidigare hade vi en speciell fastighet avsedd endast för barnfamiljer på Bråvalla. Men när vi fick paviljongerna i Fiskeby flyttade vi familjerna dit.

– Nu har vi varit tvungna att placera barnfamiljer där igen på grund av att vi inte har lediga bostäder – och det är ju inte så lyckat, säger han.

”Läget är bekymmersamt”

Eftersom Bråvalla är ett akutboende finns en tidsgräns på två månader. Men Kenneth Edström säger att många av barnfamiljerna har bott där betydligt längre.

– En del har bott där i sex–sju månader, säger han.

Yvonne Thilander tycker att läget är bekymmersamt.

– Jag skulle ljuga om jag sade att situationen inte är ansträngd, säger hon.

Trots att kommunen försöker att inte placera missbrukare eller psykiskt sjuka på Bråvalla, anser inte Yvonne Thilander att Bråvalla är en lämplig miljö för barn.

– Känner vi till att en person har missbruksproblem placeras den personen inte där, men det är ju ingen garanti för att de som bor där inte missbrukar, säger hon.

200 barn var hemlösa förra året

I Norrköping levde drygt 200 barn som hemlösa förra året. 

– Drygt 146 av dem bodde i kommunens stöd- eller verksamhetslägenheter tillsammans med sina föräldrar, säger Kenneth Edström. 

Övriga barn har bott på vandrarhem, i paviljonger eller på akutboenden.