Inrikes.

2017-09-29 06:00
Sineva Ribeiro. Bild: Thomas Johansson/TT
Sineva Ribeiro.

Har larmat länge

En vård som gör anställda sjuka har svårt att göra patienter friska. Det säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, säger att facket länge försökt att larma om skenande sjukskrivningar bland sjuksköterskor i landsting och regioner och vilka konsekvenser det kommer att få för samhället både vad gäller patientsäkerhet och ökade kostnader.

– Mer ansvar och fler arbetsuppgifter till följd av att det saknas personal leder till utbrändhet. Det är framför allt specialistsjuksköterskor som saknas, säger hon.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


Förutom att den ökande sjukfrånvaron leder till extra kostnader när landstingen måste ta in dyra hyrsjuksköterskor bidrar den också till ökande kostnader för socialförsäkringarna.

– Den kanske allvarligaste och mest kostsamma effekten av bristen på sjuksköterskor är minskad patientsäkerhet och ett brustet förtroende för den allmänna sjukvården, säger Sineva Ribeiro.

Måste börja ta ansvar

Enligt Sineva Ribeiro går det att vända den nedåtgående spiralen med ganska enkla metoder.

– De måste få högre lön, och en förbättrad löneutveckling. Arbets­miljön måste förbättras, färre arbetsuppgifter och möjlighet att utbilda sig, och göra karriär.

Men främst handlar det om att politikerna måste börja ta sitt ansvar och ge de offentliga verksamheter de förutsättningar som behövs för att för att klara av vården på ett säkert sätt, enligt Sineva Ribeiro.

– Ställer landstingen och regionerna inte upp på dessa krav kommer de att fortsätta förlora kvalificerad personal. Sjukskrivningarna kommer att fortsätta och fler söka sig till andra arbetsgivare. Sjuksköterskorna säljer sin kunskap.