Reportage.

2017-09-20 06:00
 • Vladimir Petrosyan besöker Newcomers nära på varje söndag för att finna stöd och glädje. Bild: Monica Hansson
  Vladimir Petrosyan besöker Newcomers nära på varje söndag för att finna stöd och glädje. 
 • Ivan Isaykin lämnade Ryssland där han arbetat som journalist i sex år. Bild: Monica Hansson
  Ivan Isaykin lämnade Ryssland där han arbetat som journalist i sex år.
 • Medlemmar från hela Östergötland kommer till RFSL i Norrköping för att delta i söndagarnas Newcomersträffar. Bild: Monica Hansson
  Medlemmar från hela Östergötland kommer till RFSL i Norrköping för att delta i söndagarnas Newcomersträffar.
 • Joakim Johansson är ansvarig för Newcomers Bild: Monica Hansson
  Joakim Johansson är ansvarig för Newcomers

”Här får jag energi att leva”

Ett stödforum för nyanlända och papperslösa hbtq-personer, liksom en möjlighet att träffa andra i samma situation. Till Newcomers söndagsträffar i Norrköping kommer medlemmarna för att både fira, finna stöd och bara umgås.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du behöver inte vara rädd här, ditt liv är inte i fara och polisen finns här för att hjälpa dig. Det är några av budskapen som RFSL vill föra vidare till de nya medlemmarna.

– Alla som kommer hit känner inte ens till begreppet hbtq, de är inte vana att identifiera sig med hbtq och vet inte sina rättigheter, säger Victor Hedkvist, ordförande i RFSL Norrköping.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Newcomers är både en plats att umgås på, och en väg att få hjälp. Newcomers hjälper till och ger råd under asylprocessen, kan följa med på möten med Migrationsverket eller till domstolar. Och hjälpa till med att hitta bra tolkar.

– I en del språk existerar inte ens hbtq i vokabulären. Vissa tolkar översätter fel eller lägger in sina egna värderingar. Det är svårt att hitta auktoriserade tolkar som känner igen nyanserna i språket, säger Joakim Johansson, ansvarig för Newcomers i Norrköping.

Till träffarna kommer medlemmar såväl för att visa upp sina nya svenska id-kort som för att visa avslagsbesked, eller be om hjälp med att tolka domstolsbeslut.

– Vi gör det bästa vi kan. Sedan tror många som kommer hit att vi kan hjälpa till i asylprocessen, det kan vi inte. Vi kan skriva ett intyg på att de är här och deltar i våra aktiviteter, men vi kan inte göra något mer än så, säger Joakim Johansson.

Utsattes för mordförsök

Två unga män kommer in i lokalen, dagens första besökare. Det är Vladimir Petrosyan och Ivan Isaykin, från Vitryssland respektive Ryssland. Vladimir har nyligen fått avslag på sin ansökan om asyl i Sverige, medan Ivan fick uppehållstillstånd den 28:e juli. I Ryssland förföljdes han av två män, som flera gånger försökte döda honom.

– För att jag är gay, tror jag. Jag är journalist också, men jag har inte skrivit så mycket om politik utan mest om vardagliga grejer, säger Ivan Isaykin.

Han berättar att klimatet har hårdnat för hbtq-personer sedan Putin skrev under anti-homolagen 2013. Ett år senare befann sig Ivan på en gata mellan tunnelbanan och en nattklubb med några vänner, när de blev överfallna av flera okända män.

– De försökte döda mig. Polisen ville inte hjälpa mig, ambulansen ville inte hjälpa mig trots att jag blödde mycket. Jag flyttade från Moskva, men männen fann mig igen, säger Ivan Isaykin.

Orden stakar sig när han pratar. Han berättar om hur männen försökte dra in honom i sin bil och han kämpade gång på gång med att skaka av sig dem. Till slut såg han ingen utväg, och han fick en chans att fly.

– Innan lagen kom så hade vi ingen Pride, inga flaggor, men vi levde som vanligt. Jag hade ett bra jobb med bra lön. När lagen kom så blev folk väldigt aggressiva. När jag kom hit kände jag inte en enda person, jag hittade RFSL och gick dit tredje dagen efter att jag kommit, det var i Stockholm. Sedan flyttade jag till Västerbotten och fortsatte att gå dit där, och nu här i Östergötland. Var jag hamnar nu när jag har fått uppehållstillstånd får vi se, men Newcomers har gett mig många nya vänner i alla fall. De har hjälpt mig på många vis, berättar Ivan Isaykin.

Förföljd av KGB

I kafédelen har fler personer samlats, Vladimir Petrosyan brer en smörgås och Ivan Isaykin fyller upp sin kaffemugg.

– Jag var ordförande i ett ABF-projekt i Vitryssland, men tyvärr är landet inte så demokratiskt. KGB började följa efter mig, de begärde namnlistor på alla medlemmar och de ville veta vad vi hade använt pengarna till som vi fått av ABF, berättar Vladimir Petrosyan när vi slagit oss ner i en av sofforna.

Han vägrade att ge dem någon information, och förföljelsen blev värre. ABF-projektet handlade om demokrati, hbtq-frågor och jämställdhet. Vladimir tvingades att sluta gymnasiet och hotades med fängelse. Då gav han sig av till Sverige. Här stötte han på ett problem: Vladimir Petrosyan saknar vitryskt medborgarskap. Han föddes i Armenien, och kom till Vitryssland som liten.

– Jag kan inte armenska, har aldrig bott där och militärtjänstgöringen väntar på mig. Det finns inga hbtq-rättigheter där, och jag vägrar att göra militärtjänsten, berättar Vladimir Petrosyan.

Nu bor han i Åtvidaberg och väntar på att överklagan ska behandlas. Varje söndag, kommer han till Norrköping för att delta i Newcomers.

– Jag hade allt i Vitryssland, här måste jag börja om från början. Jag förlorade hela mitt liv. Det syns inte för jag är glad nu, men jag går igenom en svår tid i livet. Folk här på RFSL är väldigt trevliga, det är inte bara det att jag kan vara mig själv utan jag får så mycket av människorna här. Jag får energi att leva, säger Vladimir Petrosyan.

Kommer från hela Östergötland

Newcomers kan också fungera som ett forum för andra samhällsaktörer att skapa sig en bild av vad som behöver göras. Arbetsförmedlingen har bett om att få komma dit och berätta vilka de är, och ta reda på hur behoven ser ut för RFSL:s medlemmar och vad de kan hjälpa till med.

I takt med att Norrköping stängt asylboenden har också antalet besökare till RFSL minskat, men till Newcomers söndagsträffar kommer nyanlända hbtq-personer från hela Östergötland. Varje söndag.