Inrikes.

2017-08-04 06:00
  • Sofia Hammerman och Tove Hammarbäck berättar att öppenheten för hbtq-frågor är stor bland personalen på boendena där de jobbar. Så pass att de snart har certifikat på det från RFSL.   Bild: Johan Ekfeldt
    Sofia Hammerman och Tove Hammarbäck berättar att öppenheten för hbtq-frågor är stor bland personalen på boendena där de jobbar. Så pass att de snart har certifikat på det från RFSL. 
  • Allt som har med hbtq-frågor att göra ska in i pärmen.  Bild: Johan Ekfeldt
    Allt som har med hbtq-frågor att göra ska in i pärmen.

Här blir hela personalen hbtq-certifierad

Snart utfärdas det första hbtq-certifikatet i Norrköping. Personalen på två boenden för lindrigt utvecklingsstörda unga vuxna har gått RFSL:s kurs för att öka sin förståelse inom området. Nu hoppas de kunna inspirera andra inom kommunen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är två entusiastiska medarbetare som möter upp på gruppboendet Ljuragatan 12. Tove Hammarbäck är stödassistent och Sofia Hammerman stödpedagog och med sig har de en pärm med regnbågsflagga på. Där ska allt in som har med hbtq-arbetet att göra, både här och på serviceboendet Skepparegatan 26 vars personal också är med i projektet som initierades av förra enhetschefen Annica Ariksson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi är väldigt öppna för hbtq-frågor inom personalgruppen och det finns också olika sexuella läggningar inom personalen. Ändå tycker vi att vi har lärt oss otroligt mycket under den här utbildningen, säger Tove.

Har utbildats sedan i våras

De två personalgrupperna är i slutfasen av den hbtq-certifiering som erbjuds av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter). Den 27 september får de sitt certifikat efter att sedan i våras ha haft flera träffar med RFSL:s utbildare.

– Vi har bland annat använt rollspel för att sätta oss in i andra grupper och få syn på våra egna fördomar. Hur könsneutrala är vi här? Vi använder oss ibland av bilder när vi kommunicerar med brukarna och då kan ”kärlek” till exempel vara en bild på en kille och en tjej. Och så är det ju inte alltid, säger Sofia.

Men från början var det inte självklart att personalen skulle få gå utbildningen. Kursen kostar omkring 5 000 kronor per deltagare och i det här fallet blir det drygt 100 000 kronor. Första gången personalen sökte pengar fick de avslag.  Andra gången likaså. Sedan blev Åsa Centerstrand deras områdeschef.

– Jag tyckte det var ett jättebra initiativ, säger hon.

– Området funktionsnedsatta är lite eftersatt, det finns inte så mycket gjort här. Och saker kan vara lite tabu­belagda, som när två utvecklings­störda vill bo tillsammans eller om någon är osäker på sin könstillhörig­het. Till det kommer att de ofta har svårt att kommunicera och kanske inte alltid blir tagna på allvar. Så mot den bakgrunden sade jag: vi kör!

Synliggör egna fördomar

Personalen utsåg en styrgrupp där Tove och Sofia ingår. Sedan har alla medarbetarna haft flera träffar med RFSL för att synliggöra egna fördomar och beteendemönster och skaffa verktygen för att förändra det som kan bli bättre. De betonar att utbildningen enbart syftar till att höja personalens kompetens inom hbtq, inte till att göra de aktuella boendena till hbtq-boenden.

– Det handlar ju också mycket om hur vi som jobbar här bemöter varandra, säger Sofia.

”Upp till respektive chefer

Hbtq-certifikatet gäller enligt RFSL: regler i tre år. Sedan ska det följas upp. Frågan är nu hur mycket kommunen är beredd att satsa på dessa kurser. Kommer det att vara lätt för andra enheter att få anslag? Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) uppger att det inte finns någon uttalad policy här.

– Nej, det är upp till respektive chefer att besluta vad som är viktigast i deras område och prioritera efter det, säger han.

För Åsa Centerstrand, som ansvarar för kommunens boenden för lindrigt och måttligt utvecklingsstörda, är det ingen tvekan om att hbtq-medvetandet ska fortsätta att höjas.

– Vi har investerat mycket i det här och det är något vi värnar om så inte ska det ta slut om tre år. Så abso­lut att andra enheter kan få pengar att bli certifierade. Men tanken är också att vi ska använda oss av det som personalen på de här två boendena har lärt sig, de ska finnas till hands för att informera andra enheter och fungera som bollplank och inspiration, säger Åsa Centerstrand.