Reportage.

2017-02-28 06:40
 • Johanna Bodén, en av Smartotekets arbetsterapeuter, visar strumppådragaren för Josephine Westergren och Marianne Engdahl. Bild: Johan Ekfeldt
  Johanna Bodén, en av Smartotekets arbetsterapeuter, visar strumppådragaren för Josephine Westergren och Marianne Engdahl. 
 • Hit till Smartoteket kan vem som helst komma och inspireras av tekniska lösningar som underlättar vardagen, berättar arbetsterapeuten Agneta Sandell. Bild: Johan Ekfeldt
  Hit till Smartoteket kan vem som helst komma och inspireras av tekniska lösningar som underlättar vardagen, berättar arbetsterapeuten Agneta Sandell.
 • Smartoteket på Drottninggatan invigdes den 9 februari. Bild: Johan Ekfeldt
  Smartoteket på Drottninggatan invigdes den 9 februari.

Här är goda råd gratis

Små problem kan betyda stora svårigheter – om man har ett funktionshinder. Smartoteket på Drottninggatan vill visa upp fiffiga lösningar som förenklar vardagen för den som har speciella behov.

"Målet är att man ska bibehålla sin självständighet. Det är hela syftet. Nu har vi samlat den här visningsmiljön på ett ställe, centralt och lättåtkomligt", säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD).

Smartoteket ligger i anslutning till butiken Makalös som säljer varor tillverkade i kommunens dagliga verksamheter. Innanför butikslokalen finns den nya delen där man kan titta och känna på olika hjälpmedel som ska förenkla vardagen för funktionshindrade, gamla som unga.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En del vardagsproblem kan ha förvånansvärt enkla tekniska lösningar. Du kanske inte har hört talas om skvalpstoppet, men denna lilla plastinsats som sätts i dricksglaset är utformad för att motverka att innehållet skvimpar ut om man är darrig på handen, utan att försvåra själva drickandet.

Andra problem kräver mer avancerade konstruktioner. Till exempel den höj- och sänkbara diskbänken eller köksskåpet med utfällbara hyllor.

”Man måste börja någonstans”

På Smartoteket kan vem som helst gå in och låta sig inspireras.

– Man kanske står inför att söka bidrag till bostadsanpassning, för egen del eller till en anhörig. Då kan man komma in här och få en uppfattning om vad som finns, säger Agneta Sandell.

Hon är en av de tre arbetsterapeuter som delar på heltidstjänsten som bemannar Smartoteket två vardagar i veckan. Besökare kan komma in och titta även på övriga tider, så länge butiken Makalös har öppet. Men vill man få hjälp av personal gäller det att pricka in öppettiderna under tisdagar och torsdagar.

– Man måste börja någonstans. Efter hand kanske vi får öka bemanningen, om trycket på verksamheten ökar, säger Eva-Britt Sjöberg.

Lättare att öppna burkar

När ETC Norrköping tittar in är det gott om besökare, både privatpersoner och personal från olika vårdenheter. Marianne Engdahl och Josephine Westergren är mor och dotter. Efter att ha fått en demonstration av en fiffig strumppådragare berättar de att Mariannes man och Josephines far har haft en stroke och bland annat har svårt att öppna burkar.

Smartotekets Johanna Bodén visar dem en enkel manick som underlättar att få upp just burklock. Sedan får de syn på skon med snören av gummi som inte behöver knytas.

– Var köper man det? undrar Marianne.

– I öppna handeln, svarar Johanna Bodén som inte får göra reklam för enskilda butiker.

I vissa fall kan man också få bidrag från kommunen till hjälpmedel och bostadsanpassning.

Fem fiffiga uppfinningar

Skvalpstoppet: En plastinsats att sätta i glaset för den som är skakig på handen.

Tyngdtäcket: Kedjor gör täcket tungt vilket skapar trygghet och främjar sömnen.

Fjärrmanövrerade ”stearinljuset”: Brandsäker lösning som drivs med batteri.

Värmehunden: En lugnande kompis att hålla i.

Strumppådragaren: Ett plaströr att trä upp strumpan på vilket gör det lättare att få den på foten.