Reportage.

2016-10-25 07:44
  • "Ena dagen hängde jag med rasister, och andra dagen slogs jag emot dem", säger Said Sahabpour. Vändingen kom när han till sist började prata om hur han mådde.  Bild: Pontus Forssander
    "Ena dagen hängde jag med rasister, och andra dagen slogs jag emot dem", säger Said Sahabpour. Vändingen kom när han till sist började prata om hur han mådde. 
  • Det är svårt att tro att Said Shahabpour har levt som tung missbrukare och grovt kriminell. Han utstrålar genuin vänlighet och ser avundsvärt frisk och sund ut. I dag arbetar han med unga på fritidsgården Mångfaldshuset.  Bild: Malin Wernström
    Det är svårt att tro att Said Shahabpour har levt som tung missbrukare och grovt kriminell. Han utstrålar genuin vänlighet och ser avundsvärt frisk och sund ut. I dag arbetar han med unga på fritidsgården Mångfaldshuset. 

Från droger till jobbet med unga

När han var tio år rökte han cannabis för första gången. Och som 14-åring arbetade han som knarkkurir. I dag är Said Shahabpour föreståndare för Mångfaldshuset. Och bakgrunden som kriminell har han nytta av i arbetet med barn och unga. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

– Hörru, var försiktig, du kan göra dig illa, säger Said Shahabpour.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 Flickan i tioårsåldern tar några steg till på staketet, men hoppar sedan ner.

– Jag är alltid försiktig, svarar hon och spillevinkar med ögonen. 

– Det tror jag säkert, säger Said, hälsar på några pojkar och visar vägen uppför de ringlande trapporna på Mångfaldshuset. Han har varit föreståndare för fritidsgården i ett år, och säger att det är det roligaste jobb han har haft. 

Fritidsgården är nyrenoverad och Said Shahabpour visar stolt upp en fullt utrustad musikstudio och den kreativa verkstan med två drejplattor.

– Än så länge anlitar vi folk som lär barnen att dreja, men tanken är att vi ska utbilda oss så att vi kan lära ungarna, säger han.

Det är svårt att tro att Said Shahabpour har levt som tung missbrukare och grovt kriminell. Han utstrålar genuin vänlighet och ser avundsvärt frisk och sund ut, något som står i bjärt kontrast till den person han berättar kom till Norrköping för fyra år sedan.

– Inget jag gjorde betydde något, jag hade nått en punkt där jag visste att jag skulle dö eller döda någon, säger han. 

Turbulent barndom

Allt började för 28 år sedan när Said Shahabpour som fyraåring kom till Sverige med sin familj. Barndomen beskriver han som turbulent och gränslös. Men han är noga med att inte skuldbelägga sina föräldrar som han tror gjorde sitt bästa. 

– Vi flyttade runt mycket de första åren. Hamnade alltid i områden med mycket kriminalitet. 

– Knivskärningar, knarklangning och smuggling blev naturligt. Min fem år äldre bror blev kriminell, och jag ville bli som honom – han var min förebild.  

När familjen kom till Jönköping tog det fart på allvar. Said var tio år och började ta droger. Han skaffade sig ett kombinerat umgänge av nazister och invandrare. 

– Jag hade växt upp med slagord som: död åt Israel, USA och västerlänningar. Allt var så förvirrat och min största idol var Hitler – det är helt sjukt. 

– Ena dagen hängde jag med rasister, och andra dagen slogs jag emot dem. 

Said Shahabpour återkommer till hur han under den här perioden aldrig pratade om hur han kände, eller mådde.

– Allt skulle hållas inom familjen, och jag lärde mig tidigt att tiga. 

Under en sjuårsperiod, när Said var mellan 6 och 13 år utsattes han för sexuella övergrepp. Men inte heller det berättade han om för någon. I stället började han träna kampsport.

– Jag ville inte uppröra mina föräldrar, och att tiga satt i ryggmärgen.

Började sälja droger

När Said Shahabpour var 13 år flyttade familjen till Jordbro i Stockholm. Han började sälja droger. Och när han var 14 år blev han presenterad för äldre kriminella som ville att han skulle börja frakta och leverera knark.

– De försåg oss med vapen och lärde upp oss. Jag jobbade för dem en tid tills jag var med om något som gjorde mig fruktansvärt rädd. 

– Jag slutade, och återvände till kompisarna i Jordbro. Mitt eget knarkande tog fart, samtidigt som jag försökte sköta skolan. 

När han var 18 år träffade han sin exfru. De flyttade ihop, och Said Shahabpour försökte klippa med sitt gamla liv. Det gick så där. Och efter några år fick de barn.

– Vi hade allt, ett vackert hus, fin bil – och ändå mådde jag dåligt. Jag började ta droger igen, i smyg. Och mitt mående blev sämre och sämre. 

Läs vidare på nästa sida: Kontrollerade sin fru

Fakta

Said Shahabpours hälsning till ungdomar:

"Är du trött på att inte bli hörd, sedd och lyssnad på, och klagar du över hur samhället ser ut? Börja med att förändra dig själv. All förändring sker genom utbildning. Gå i skolan, utbilda dig. På så vis får du möjlighet att vara med och förändra det du tycker är viktigt. Lär känna dig själv och bli din bästa vän så får du världen på köpet".