Inrikes.

2017-09-01 06:00
Susanne Sjösten är enhetschef för Majgångens förskola i Oxelbergen. Hon tycker att målet att två av tre anställda inom förskolan ska vara utbildade förskolelärare är bra – även om det inte uppnås i nuläget.  Bild: Lisa Karlsson
Susanne Sjösten är enhetschef för Majgångens förskola i Oxelbergen. Hon tycker att målet att två av tre anställda inom förskolan ska vara utbildade förskolelärare är bra – även om det inte uppnås i nuläget. 

Förskolechefen: ”Vi ska inte göra avkall på kvaliteten”

Att fördela arbetsuppgifterna efter personalens kompetens blir extra viktigt, när outbildad personal anställs inom förskolan. Det tycker Susanne Sjösten, förskolechef på Majgångens förskola. Att sänka kraven på utbildning vid rekrytering är hon däremot inte för.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är svårt att hitta utbildad förskolepersonal i Norrköping – precis som på de flesta håll i landet. Och att det är stor omsättning på personalen, även på chefsnivå, blir tydligt när ETC Norrköping ringer runt för att få träffa någon av kommunens förskolechefer.

De första nio tackar nej till en intervju om personalläget. De hänvisar till olika saker; de har just börjat på sin tjänst, ska snart sluta sin tjänst eller meddelar att de ”väljer att avstå” från att kommentera läget.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Susanne Sjösten, förskolechef på Majgångens förskola, har dock inga problem med att prata om personal­situationen på kommunens för­skolor. Sedan december är hon chef för tre enheter i Oxelbergen med totalt 165 barn. Nu inför hösten har hon även öppnat en ny paviljong för att möta efterfrågan på förskole­platser, vilket har gjort att hon behövt rekrytera en hel del personal.

Påverkas av korttidsfrånvaro

I nuläget arbetar fem långtids­vikarier på de tre enheterna hon är chef för. Visst gör bristen på utbildade förskolelärare att kravet på att uppnå två tredjedelar utbildad personal är svårt, men Susanne Sjösten tycker inte att målet bör sänkas.

– Jag tycker inte att man ska göra avkall på kvaliteten – även om vi just nu inte når upp till målen, säger hon.

Susanne Sjösten ser att verksamheten påverkas av vikarier, och allra mest tycker hon att den påverkas om det är mycket korttidsfrånvaro. Vikarier som är inne ett halvår eller så är lättare att anpassa verksamheten till, tycker hon.

– Man får tänka om lite som chef också, för det är så här verkligheten ser ut. Man får tänka på vad vi kan göra, och se till att fördela ansvar och arbetsuppgifter så att de i så hög utsträckning som möjligt utförs av den personal som har rätt kompetens, säger Susanne Sjösten.

Högre lön kan få fler att stanna

En höjning av lönen, speciellt för de som har utbildning och som har arbetat länge inom förskolan, tycker hon också skulle vara på sin plats. Både för att få fler att stanna i yrket och för att locka nya.

– I dagsläget skiljer det några tusen­lappar i lön mellan förskollärare och barnskötare. Men många av de som har jobbat ett tag har halkat efter i löneutvecklingen, de kunde tjäna mer, säger hon.