Reportage.

2017-10-18 06:00
  • Marcus André startade ”Förrådet” tillsammans med sin sambo Jessica Svensson och några vänner för två år sedan.  Bild: Malin Wernström
    Marcus André startade ”Förrådet” tillsammans med sin sambo Jessica Svensson och några vänner för två år sedan.
  • I dag har ”Förrådet” ett brett och blandat klientel – inte enbart EU-migranter. Bild: Malin Wernström
    I dag har ”Förrådet” ett brett och blandat klientel – inte enbart EU-migranter.
  • Kontraktet på Bredgatan löper ut vid årsskiftet och ny lokal eftersökes. Bild: Malin Wernström
    Kontraktet på Bredgatan löper ut vid årsskiftet och ny lokal eftersökes.

Förrådet – en plats för oväntade möten

”Förrådet” är inte bara ett klädförråd till för dem som inte har råd att köpa vinterjacka eller regnställ till barnen. Enligt grundaren Marcus André har det också blivit en mötesplats för människor från olika delar av samhället.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På en innergård, granne med Aishamoskén på Bredgatan 11, ligger ”Förrådet”, ett 100 kvadratmeter stort klädförråd dit den som har behov kan hämta kläder – gratis.

– Man kanske inte har råd att köpa vinterjacka till barnen eller skor, vi har det mesta, säger Marcus André som tillsammans med sin sambo Jessica Svensson och några vänner för två år sedan startade ”Förrådet”.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Vi ville göra någonting. EU-migranter sov under bar himmel, och flyktingkrisen var ett faktum. Matteusgården startade ett natthärbärge, och vi tänkte att ett förråd dit dessa människor kunde gå och hämta gratis kläder behövdes, säger han.

Började som källarförråd

Det började som ett mellanlager i Marcus Andrés källarförråd. Men människors vilja att skänka var större än de hade anat. Snabbt fylldes förrådet, och de var tvungna att börja leta ny lokal.

– I början på 2016 bildade vi den ideella föreningen ”Good News of Norrköping” och i november samma år flyttade ”Förrådet” in på Bredgatan.

I dag är det inte bara EU-migranter och flyktingar som besöker ”Förrådet”. Klientelet är både brett och blandat.

– Vi har pensionärer, ensamstående föräldrar, arbetslösa, papperslösa och nyanlända. Det finns väldigt många i Norrköping som inte har råd med det nödvändigaste, säger han.

Delar med Cykelfrämjandet och ABF

Förrådet är inte heller längre bara ett klädförråd. I lokalen där ”Förrådet” hyr in sig finns också Cykelfrämjandet, företaget Makerspace och en snickarförening som anordnar kurser tillsammans med ABF.

– Vi delar på fikarummet i mitten. Där möts människor från olika klasstillhörighet och från olika delar av världen. Det blir en naturlig mötesplats.

Marcus André berättar med entusiasm om en kvinna som för en tid sedan besökte ”Förrådet” för att hämta kläder. Med sig hade hon sin son som var intresserad av bågskytte.

– Nu går han en bågskyttekurs som ABF ordnar. Det är integration utan floskler. Människor lär känna varandra på riktigt och slipper det konstlade, tillrättalagda, säger han.

I dag drivs ”Förrådet” med hjälp av volontärer. Frivilliga som hjälper till att packa upp, tvätta och vika kläder. Och Marcus André berättar om att viljan att hjälpa också bidrar till oväntade möten som överbygger klyftor.

– En dag kom en äldre arabisk man och ville hjälpa till. Tillsammans med några muslimska kvinnor i slöja satte han igång att vika underkläder. När dagen var slut hade de blivit goda vänner.

– Jag har sett många sådana möten, säger han.

Måste flytta innan årsskiftet

Just nu letar ”Förrådet” en ny lokal. Kontraktet på Bredgatan löper ut vid årsskiftet.

– Det är lite trist, men det ska byggas lägenheter här, säger Marcus André som hoppas på en ledig lokal längs Östra promenaden, centralt i närheten av Djäkneparkskolan.

– Det är ett stort hus som ägs av kommunen. Jag vet flera föreningar som är i behov av lokaler.

– Drömmen vore att samla ihop olika föreningar som arbetar ideellt i Norrköping, för Norrköping, under samma tak, säger Marcus André.