Inrikes.

2017-08-04 06:00
Först var det kommunala enheter som ville hbtq-certifieras. Nu börjar företag och andra också få upp ögonen för den här utbildningen, berättar Magnus Kolsjö på RFSL. Bild: Andreas Paulsson
Först var det kommunala enheter som ville hbtq-certifieras. Nu börjar företag och andra också få upp ögonen för den här utbildningen, berättar Magnus Kolsjö på RFSL.

Fler väljer RFSL:s hbtq-certifieringar

RFSL har erbjudit hbtq-certifiering sedan 2008, och menar att det är ett bra sätt att minska trakasserier och fördomar i en organisation samtidigt som det gynnar hälsa och lönsamhet. Alltfler organisationer betalar för att certifiera sin personal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– I början var det framför allt kommunala verksamheter som ville certifieras. I dag utbildar vi också idrottsföreningar och företag, berättar Magnus Kolsjö som är tillförordnad förbundsordförande på RFSL i Stockholm.

På förbundets hemsida finns en mycket lång lista på verksamheter landet runt som har certifierats genom åren. Många utbildningar pågår och fler är på gång. Nyligen blev det känt att Cmore ska genomgå hbtq-certifiering vilket blir första gången ett mediebolag gör det. Magnus Kolsjö berättar också att all svensk ambassadpersonal i utlandet står på tur.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ett treårs-certifikat

En utbildning tar normalt fem månader och innefattar fyra träffar med kursledare från RFSL (förkortningen står sedan 2007 för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter). En uppföljning görs sedan efter sex till tolv månader. Certifikatet gäller i tre år.

Det har höjts röster mot att RFSL tjänar pengar på ett område där man både pekar på problem och sedan närmast har fått monopolställning på att ta betalt för att åtgärda dessa. Magnus Kolsjö framhåller att det först var förra året som hbtq-certifieringarna gick med överskott.

– Jag har inte den aktuella siffran. Men det överskott vi får är pengar som går till att finansiera vårt arbete med nyanlända, där stat och kommun är dåliga på att bidra. De går även till vårt arbete i länder där hbtq-personer är väldigt utsatta. Där kräver staten att vi går in med mycket egna pengar för att bidra.

Finns det en risk att ni missar de arbetsplatser som kanske bäst skulle behöva en sådan här certifiering därför att de inte efterfrågar den?

– Man kan tycka att det är en stor investering. Hela personalen på en enhet ska utbildas och det kostar ungefär 5 000 kronor per deltagare. Men man kan välja att börja med vår webbutbildning som är billigare och se om man vill gå vidare, säger Magnus Kolsjö.

Certifikatet omfattar hela personalen

Certifieringen omfattar all personal på en enhet, och det är enheten som får certifikatet, inte de anställda.

”Under en hbtq-certifiering tittar vi på hur ni bemöter varandra som kollegor och hur ni bemöter personer som kommer till er eller använder sig av er verksamhet. Det handlar om mänskliga rättigheter i vardagen”, skriver RFSL på sin hemsida.