Reportage.

2017-12-27 06:00
Det ser tufft ut men för Clara Cumming    och Agnes Jakobsson är boxningen en idrott med mycket respekt och kärlek.  Bild: Johan Ekfeldt
Det ser tufft ut men för Clara Cumming och Agnes Jakobsson är boxningen en idrott med mycket respekt och kärlek. 

Fler klubbar satsar på damboxningen

På senare år är det kvinnliga boxare som stått för de största svenska framgångarna internationellt. Nu satsar fler klubbar på att få in tjejer, och East IF i Norrköping är en av dem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Fight like a girl”. Det är ett uttryck som nog har använts nedsättande mer än en gång. Men saker förändras. I dag söker sig alltfler tjejer till boxningen och att slåss som en tjej börjar mer och mer betyda att boxas med rätt attityd.

– Min personliga uppfattning är också att tjejer har lättare att lära sig, säger Anders Ljungholm som är tränare på East IF på Finspångsvägen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Han och kollegan Andreas Gustavsson är ansvariga för klubbens nya satsning på damboxning, en satsning som går just under namnet ”Fight like a girl”. Efter nyår börjar den nya gruppen som ska bestå av enbart tjejer och tränas av Clara Cumming, 18, och Agnes Jakobsson, 20, klubbens i dag enda kvinnliga boxare.

– Precis som i övriga samhället så finns det olika sorters människor inom boxningen. Om jag hör någon säga något larvigt om tjejer och boxning, då tar jag fajten, säger Agnes som var den som namngav satsningen ”Fight like a girl”.

Och hur fajtas man som en tjej?

– Man ger hundra procent, skrattar Agnes Jakobsson.

– 110 minst, tillägger Clara Cumming.

Det här hade knappast kunnat hända för 30 år sedan. 1988 var Sverige det första landet i världen som tillät amatörboxning för damer. 1994 avgjordes dam-SM för första gången, och 2001 VM för damer. Som OS-gren var det först i London 2012 som damboxningen var med.

Och det går bra för Sverige.

– Vi är mer framgångsrika på dam- än på herrsidan numera, säger Svenska boxningsförbundets tillförordnade generalsekreterare Teimor Alexander Mullazadeh, och fortsätter:

– En framgångsfaktor tror jag är att Sverige har en mer inkluderande kultur jämfört med andra länder, det är mer jämställt. Det mest avgörande är vilken kultur våra ledare skapar. Det sägs att kultur sitter i väggarna men egentligen sitter det i huvudet.

Bra socialt med blandade grupper

För ledarna inom East IF i Norr­köping är det självklart att försöka få in mera tjejer. Det är bra rent socialt att grupperna är blandade, menar man. Andreas Gustavsson, ­tidigare elitboxare med flera SM-guld och proffsmatcher bakom sig:

– Jag förstår över huvud taget inte varför killar och tjejer inte kan boxas tillsammans i samma viktklass. Det skulle gynna damboxningen enormt om tjejerna fick tävla mot killar. Men det är klart, jag personligen skulle kanske ha svårt att slå mot en tjej, det sitter ju djupt rotat det där.

Jag frågar lite om det finns någon tanke att unga tjejer ska lära sig självförsvar genom boxningen. Men alla säger likadant, det här handlar inte om slagsmål eller våld, det handlar om idrott.

”Så mycket gemenskap”

Vad är det då som lockar med boxningen? Clara Cumming och Agnes ­Jakobsson talar om boxningsklubben som en enda stor familj.

– Det finns så mycket gemenskap här. Det kanske låter konstigt eftersom man faktiskt slår mot varandra, säger Clara Cumming.

– Just därför finns det väldigt mycket skadeförebyggande tänk, säger Agnes Jakobsson.

Nu hoppas de att deltagarna i den nya gruppen de ska leda efter nyår ska känna sig trygga med att börja boxas. Där kan det vara en fördel att gruppen ”Fight like a girl” enbart består av och leds av tjejer, tror Clara Cumming och Agnes Jakobsson.