Reportage.

2017-10-04 06:00
  • Eva Thos och Michael Ogenbratt från kommunens fixartjänst byter gardiner hemma hos Kerstin Johansson.  Bild: Lisa Karlsson
    Eva Thos och Michael Ogenbratt från kommunens fixartjänst byter gardiner hemma hos Kerstin Johansson. 
  • Kerstin Johansson, 83 år, anlitade kommunens fixartjänst för första gången för tio år sedan. ”Det är jätteskönt att kunna få den här hjälpen. Även om jag klarar mig själv så törs jag inte släppa rullatorn om jag skulle ramla”, säger hon. Bild: Lisa Karlsson
    Kerstin Johansson, 83 år, anlitade kommunens fixartjänst för första gången för tio år sedan. ”Det är jätteskönt att kunna få den här hjälpen. Även om jag klarar mig själv så törs jag inte släppa rullatorn om jag skulle ramla”, säger hon.
  • Eva Thor har jobbat med Fixartjänst sedan tjänsten infördes för elva år sedan. Bild: Lisa Karlsson
    Eva Thor har jobbat med Fixartjänst sedan tjänsten infördes för elva år sedan.

Fixartjänst gör sysslorna gamla inte klarar själva

Att ta sig upp på en stege för att byta en glödlampa kan vara en stor utmaning för en pensionär. Genom kommunens fixartjänst får alla kommuninvånare över 67 år gratis hjälp med flera hushållstjänster.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sommargardinerna ska bytas och burkarna på hyllan i köket behöver plockas ner för avdamning. Enkla uppdrag kan tyckas, men för Kerstin Johansson, 83 år, är det inget alternativ att ställa sig på varken trappstege eller stol – även om hon fortfarande klarar vardagslivet på egen hand. Hon behöver stöd av sin rollator hela tiden.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Det är jätteskönt att man kan få hjälp med sådana här saker, säger hon. I advent är det tio år sedan jag anlitade Fixartjänst för första gången. Redan då var det besvärligt med att gå upp på stegar och så där, så när en bekant tipsade mig tänkte jag att det där ska jag pröva.

Just byte av gardiner och glödlampor hör till Fixartjänsts allra vanligaste uppdrag. Byte av batterierna i brandvarnare och säkringar som har gått är andra insatser som utförs regelbundet.

– Bara lampor och säkringar finns hemma så brukar vi försöka komma samma dag, säger Eva Thor som tillsammans med Michael Ogenbratt utgör fixarteamet.

Helt kostnadsfri

Om den äldre har hemtjänst eller inte spelar ingen roll. För att kunna anlita Fixartjänst behöver du bara vara över 67 år och bo i ett eget boende i Norrköpings kommun. Och tjänsten är helt kostnadsfri.

– Det är trygghet för många att vi finns. Speciellt de som bor ensamma och inte har någon anhörig i närheten som kan hjälpa till, säger Michael Ogenbratt.

– Det är också en trygghet för de äldre att det alltid är oss de pratar med och vi som kommer, i dag när det händer att folk utger sig för att vara från hemtjänsten och så vidare, för att kunna lura de äldre, säger Eva Thor.

I Norrköping inrättades Fixartjänsten för elva år sedan. Målet var bland annat att minska antalet fallolyckor bland äldre. När räddningstjänsten gjorde en genomgång år 2010 visade siffrorna att fallolyckorna bland äldre i kommunen hade minskat med ett 100-tal jämfört med innan tjänsten fanns, vilket innebar en minskning av de årliga samhällskostnaderna med omkring 15 miljoner kronor.

Kerstin Johansson dukar fram kakor och kaffe i sitt lilla kök.

– Eva och Michael har blivit som ett par gamla bekanta, säger hon. Det är trevligt.

I Vilbergen, där Kerstin Johansson bor, är det många äldre som anlitar Fixartjänst. I övrigt är det spritt i kommunen. Precis som antalet insatser som görs är spridda över året.

– Allra mest uppdrag har vi vid advent. Då vill alla byta till julgardiner, säger Eva Thor.

Totalt 2 118 insatser

Förra året gjorde Fixartjänst totalt 2 118 insatser hos 1 300 olika brukare.

– Samma brukare kan anlita oss flera gånger. För det finns inget tak, berättar Eva Thor.

Visst händer det också att de får frågor om udda tjänster. Som att ta med en äldre dams katt till veterinären för att avliva den. Eller köpa hem vin till någon som inte orkar bära sina flaskor själv.

– Men sådana tjänster ingår inte i vårt uppdrag, säger Michael Ogenbratt och skrattar.

De nya gardinerna är på plats i Kerstin Johanssons kök och kaffet är urdrucket. Det är dags för Eva Thor och Michael Ogenbratt att köra vidare.

– Hej då, Kerstin! När du är klar med burkarna är det bara att du hör av dig så kommer vi förbi och ställer upp dem på hyllan åt dig igen, säger Michael Ogenbratt innan de går ut genom dörren.