Inrikes.

2017-11-17 06:00
  • ”Jag tror det är en generationsfråga, säger Ulrika Ottosson, vårdenhetschef på förlossningen på Vrinnevi. ”Många unga är inte beredda att arbeta obekväm arbetstid. De väljer jobb efter arbetstider.” Bild: Malin Wernström
    ”Jag tror det är en generationsfråga, säger Ulrika Ottosson, vårdenhetschef på förlossningen på Vrinnevi. ”Många unga är inte beredda att arbeta obekväm arbetstid. De väljer jobb efter arbetstider.”
  • ”Det har slutat en hel del de senaste åren”, säger Anna-Len Hagberg, barnmorska på förlossningen på Vrinnevisjukhuset. ”Det handlar om missnöje med lönen och arbetstiderna.” Bild: Malin Wernström
    ”Det har slutat en hel del de senaste åren”, säger Anna-Len Hagberg, barnmorska på förlossningen på Vrinnevisjukhuset. ”Det handlar om missnöje med lönen och arbetstiderna.”

Färre barnmorskor på fler förlossningar

De senaste tre åren har antalet barnmorskor inom förlossningsvården i Östergötland stadigt minskat. Samtidigt ökar antalet förlossningar. Liksom antalet sjukskrivningar. Det visar statistik som ETC Norrköping har tagit del av.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Nästan alla tycker att det här är ett roligt jobb, men många orkar inte med de arbetsvillkor som är, säger Anne-Len Hagberg, barnmorska på förlossningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och fackligt ombud för vårdförbundet.

 Sedan många år arbetar barnmorskorna på förlossningen på så kallade rotationsscheman, det vill säga de jobbar både dag, helg och natt. Normalt ingår cirka 20–30 procents nattjänstgöring i ett schema.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


 – Det har talats länge om andra arbetstider, men ingenting händer, berättar Anne-Len Hagberg. Jag tycker inte arbetsgivaren lyssnar. Vi är mest en schemarad, inte människor.

 – Stressen kan ta, men arbetstiderna tär mest, fortsätter Anne-Len Hagberg. Man kan jobba dag, natt och helg samma vecka.

”Tuff arbetsmiljö”

Många barnmorskor söker sig också någon annanstans, till jobb med dagtid, till bemanningsföretag där man själv kan bestämma vilka tider man arbetar – och få högre lön. En del tar jobb på helt andra kliniker som sjuksköterskor och några lämnar vården helt.

 – Man försöker ta in barnmorskor från öppenvården, säger hon, men de är ovilliga. De vill inte ha våra arbetstider.

 På förlossningen på Vrinnevisjukhuset arbetar vårdenhetschefen Ulrika Ottoson för att förbättra arbetstiderna i regionen.

 – Det är en tuff arbetsmiljö, säger Ulrika Ottosson. Arbetstiderna är inte attraktiva. Det borde vara färre helger och mer tid för återhämtning. I dag fungerar inte återhämtningen.

 Under sommaren tvingades förlossningsvården i Östergötland att skicka ett 20-tal kvinnor till förlossningar i andra län, Jönköping, Eksjö och Nyköping. Det hade inte gått att bemanna förlossningen fullt ut. Till vardags uppges detta vara ovanligt – även om det händer.

Tar inga raster

Det finns ett mål om att ha 50 barnmorskor på Vrinnevis förlossning, men i dag finns bara 48,5. Dessutom är nio barnmorskor barnlediga och har inte kunnat ersättas. I stället har barnmorskor från bemanningsföretag tagits in, liksom en del pensionerade barnmorskor.

 – Jag har nyligen lyckats rekrytera sju nya, säger Ulrika Ottosson, så nu är det bara en hyrbarnmorska kvar.

 – Samtidigt ställer det stora kvar på övrig personal när nya tas in, oavsett om de kommer från bemanningsföretag eller anställs, fortsätter Ulrika Ottosson. Det tar alltid tid innan nya kommer in i rutinerna och fungerar i teamen.

 – Många tänjer sig till det yttersta, säger Emma Klingvall, ordförande på vårdförbundet i Östergötland. Hoppar över lunchen, hinner inte gå och kissa. Man tar kanske inte ens ut fyra veckors semester på sommaren för att ställa upp.

 – Det handlar om en lång tid av försämringar, samtidigt som effektiviseringskraven ökar, fortsätter Emma Klingvall. Också många chefer är utarbetade. De jobbar mest med rekrytering och hinner inte riktigt med verksamheten.

 – Vi jobbar med människor, säger hon. Det går inte ihop med ständigt ökade krav på effektivitet. Det skulle vara enkelt att göra jobbet mer attraktivt. Andra arbetstider, högre lön och arbetstidsförkortning.