Inrikes.

2016-12-16 06:09
”Det finns risk för att en del byter arbetsgivare. Vi måste därför arbeta med att stärka vår konkurrenskraft, bland annat genom att höja lönedelen generellt för lärare, säger Mats Olsson, utbildningsdirektör i Norrköping.  Bild: Press
”Det finns risk för att en del byter arbetsgivare. Vi måste därför arbeta med att stärka vår konkurrenskraft, bland annat genom att höja lönedelen generellt för lärare, säger Mats Olsson, utbildningsdirektör i Norrköping. 

Facket kritiska till urvalssystemet

Lärarnas riksförbund hade velat se en mer rättvis fördelning av lärarlönelyftet i Norrköping. Men i stället valde kommunen att låta skolcheferna välja vilka lärare som skulle få ta del av det statliga bidraget.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Sammanlagt har 1, 4 miljarder kronor betalats ut till 286 kommuner och 665 övriga skolhuvudmän i Sverige av Skolverket. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det är regeringen som bestämmer reglerna för hur bidraget, som betalas ut två gånger om året, fördelas. Men sedan är det upp till kommunerna och övriga skolhuvudmän att bestämma hur pengarna delas upp bland lärarna. 

Skolcheferna bestämmer

I Norrköping är det skolcheferna som bestämmer vilka lärare på deras respektive skolor som ska få ta del av pengarna, och hur mycket varje lärare ska få. Ett system som Lärarnas riksförbund starkt ogillar.

– För att undvika att duktiga lärare känner sig bortvalda av sin rektor, vilket i sin tur leder till missämja eller bråk, yrkade vi att alla lärare som uppyller kriterierna skulle läggas i en pott, där sedan fördelningen av lärarlyftspengarna skulle ske på ett objektivt sätt, exempelvis efter tjänsteår, säger Miia Austa, kommunordförande för Lärarnas riksförbund i Norrköping. 

Fyra kriterier

Lärarnas riksförbund, som har varit med och utformat de fyra kriterier en lärare ska uppfylla för att få ta del av lönelyftet, hade velat se ett annat fördelningssystem. 

– Eftersom pengarna inte skulle räcka till alla som uppfyller kriterierna är det bättre med en objektiv orättvisa än en subjektiv sådan, säger Miia Austa. 

– Den typen av fördelning finns i ett par andra kommuner, till exempel Trollhättan. Vi har förstått att de haft mindre bekymmer där än i Norrköping, säger hon. 

Mats Olsson är utbildningsdirektör i Norrköping. Han säger att det nuvarande fördelningssystemet ligger i linje med kommunens lönepolitik.

– Den här värderings- och bedömningsprocessen löper även i vår kommunala löneöversyn.

– Att vi valde den modellen är för att vi vill jobba vidare med det vi tänker ska ligga till grund för vårt lönesystem, säger han. 

Förstår ni att vissa upplever fördelningen som orättvis?

– Ja, och att det finns risk för att en del byter arbetsgivare och till och med kommun. Vi måste därför arbeta med att stärka vår konkurrenskraft, bland annat genom att höja lönedelen generellt för lärare, säger Mats Olsson.