Inrikes.

2016-11-04 06:06
  • Nationellt har uppklarningarna minskat från redan låga 20 procent 2014 till 12 procent under årets första åtta månader. I Östergötland är tappet ännu större: från 28 procent 2014 till 12 procent hittills i år. Källa: Brå
    Nationellt har uppklarningarna minskat från redan låga 20 procent 2014 till 12 procent under årets första åtta månader. I Östergötland är tappet ännu större: från 28 procent 2014 till 12 procent hittills i år.
  • Paulina Bengtsson. Bild: Press
    Paulina Bengtsson.

Få uppklarade våldtäkter i Östergötland

I hela Sverige har andelen uppklarade våldtäkter minskat kraftigt sedan 2014. Östergötland är inget undantag. Den låga uppklarningsprocenten gör också att anmälningsbenägenheten minskar.

"Det är vidrigt att det ska vara såhär", säger Paulina Bengtsson från Novahuset som hjälper personer som har utsatts för sexuellt våld. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Natten mot söndagen den 9 oktober våldtogs en ung tjej i Norrköping av en grupp män. Enligt Norrköpings tidningar är polisen förtegen om utredningen. Men färsk statistik visar att det inte är särskilt troligt att någon person kommer att knytas till brottet och att det därför inte kommer gå att döma någon för det.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Paulina Bengtsson är verksamhetsansvarig på Novahuset i Linköping som hjälper offer för sexuellt våld i Östergötland. Hon menar att det är ett lotteri huruvida polisen tar sig an brotten och gör en ordentlig utredning.

– Vi säger alltid till de utsatta att det tyvärr inte är så många fall som går till åtal, så att man är beredd på det och det inte blir en för stor chock om eller när fallet läggs ner. Det är ju så att man faktiskt har upplevt våldtäkten även om utredningen inte har fått fram tillräckliga bevis. 

Personuppklaringsprocenten, alltså den andel av anmälda våldtäkter där en förövare kan identifieras och knytas till brottet har minskat kraftigt den senaste tiden. Det berättade vi i ETC Norrköping den 14 oktober. Nationellt har uppklarningarna minskat från redan låga 20 procent 2014 till 12 procent under årets första åtta månader. I Östergötland är tappet ännu större: från 28 procent 2014 till 12 procent hittills i år. Siffrorna är sammanräknade av tankesmedjan Tryggare Sverige och baseras på siffror från Brottsförebyggande rådet

”Vidrigt att det ska vara såhär”

Paulina Bengtsson är inte förvånad över de siffror som presenteras i undersökningen. Bengtsson tror att en stor anledning till att det har varit ett kraftigt tapp är omorganiseringen av polisen som sjösattes 2015. Sen dess har Novahuset sett en stor minskning av rättegångar som rör våldtäkter i länet. 

– Det är ju vidrigt att det ska vara såhär. Många avskriver hellre fallen än utreder dem eftersom det inte finns resurser. De poliser som vi har pratat med berättar att fallen hamnar i stora högar. Det är verkligen en propp någonstans i systemet just nu. 

Bland de insatser som Novahuset gör ingår att följa med de som vill anmäla till polisen. Bengtsson menar att hon har märkt en effekt av den senaste tidens rapportering om dålig uppklarning och dåligt bemötande som gör att färre känner att det är någon idé att gå till polisen. Antingen av rädsla för att inte bli trodda eller för att det ändå är så pass små utsikter att få till en dom. Hon bedömer att ungefär 80 procent av alla våldtäkter i Östergötland inte anmäls, och att mörkertalet ökat lite den senaste tiden. 

Läs vidare på nästa sida: Ifrågasatt som offer

Fakta

Personuppklaring för våldtäktsbrott i polisens Region Mitt
(tidigare Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län)

Mellan 2010 och 2014: 28 procent

2015: 13 procent

Första halvåret 2016: 12 procent