Inrikes.

2017-09-15 06:00
Paulina Bengtsson på Nova­huset i ­Linköping hjälper unga ur sexhandel. Bild: Press
Paulina Bengtsson på Nova­huset i ­Linköping hjälper unga ur sexhandel.

Expert kritisk till sajten:­ ”Det är förklätt sexköp”

”Jag blir oroad och förbannad! Det är förklätt sexköp”, säger Paulina Bengtsson på Nova­huset i Linköping,­ som kommentar till dejting­sajten Rich meet ­beautiful.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Novahuset är en av få verksamheter i länet som arbetar med att hjälpa unga ur sexhandel. Verksamhetens grundare, Paulina Bengtsson, reagerar starkt på utformningen av ­dejtingsajten som just nu ­marknadsförs på olika campus runt om i Sverige.

– Sugardejting målas upp som något positivt, som gör det lätt att tjäna pengar, som innebär glamour. I verkligheten är det ju inte så, säger Paulina Bengtsson.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Risken att de som säljer sex hamnar i ett beroende är stor, precis som risken att en gör något som en inte hade tänkt, berättar Paulina Bengtsson.

– Man kanske låter mannen ta på en på ett sätt som man egentligen inte vill, eller göra något som man inte vill, säger hon.

Enkel och farlig genväg

Hon blir extra upprörd över den sköra målgrupp som sajten riktar sig till. För många unga studenter kan det säkert låta bra att inte behöva ta studielån. Kanske är de i behov av bostad, eller av pengar av någon annan anledning och ser detta som en enkel utväg.

– Men sedan kanske man inte ens kommer ut i arbetslivet för att man mår så dåligt av det man har varit med om, säger Paulina Bengtsson.­

Hon menar även att sajtens utformning berättar en hel del om de myter som fortsatt finns kring prostitution: ”Vill man så är det okej, bara alla inblandade vill.”

– Men så är det inte. Man väljer ofta mellan två dåliga alternativ, tror det här är det minst dåliga valet, men sedan mår man skit. Det finns alltid något i grunden, den som prostituerar sig mår dåligt, vill skada sig, eller behöver verkligen pengar, säger Paulina Bengtsson.

Många känner skuld

Många av de personer som Novahuset träffar och som frivilligt prostituerat sig känner skuld.

– De tycker att de borde ha fattat. Men det finns ju orsaker till att man gör det här, säger Paulina Bengtsson.

Just sugardejting, när en ung kvinna dejtar en äldre man för pengar, har Novahuset begränsad erfarenhet av. Men Paulina Bengtsson gissar att de kommer att se mer av det framöver.

– Ja, det tror jag, för det ­kommer att vara samma känslor. Man kanske blir mer förvånad för att man trodde att det bara skulle vara en fika, och hur dum är jag, och sedan kommer det kännas som en våldtäkt, säger hon.

Hon tycker att dejtingsajter som denna borde klassas som sexköp och därmed vara olagliga i Sverige. Hon ser även ett problem med att polisen i Östergötland inte jobbar mer mot sexköp och inte har en speciell grupp för det, vilket finns på flera andra håll.

– Vi är sämsta länet i landet. Alla köpare kommer att komma hit om ingen jobbar med det här, säger hon.