Inrikes.

2016-10-14 06:27
"Hur ska man hantera om den andra säger att det tillfälligt är dåligt med pengar och           inte kan betala en månad?" undrar Alexandra Gunnarsson som är tveksam till de nya reglerna. Bild: Åke Lindgren
"Hur ska man hantera om den andra säger att det tillfälligt är dåligt med pengar och inte kan betala en månad?" undrar Alexandra Gunnarsson som är tveksam till de nya reglerna.

Ensamstående mammor kan bli utan pengar

Försäkringskassan vill ändra rutinerna så att alla föräldrar med underhållsstöd själva ska sköta kontakterna med den andra föräldern. "Det kommer aldrig att fungera för mig. Det kommer att bli strul." Det säger Alexandra Gunnarsson från Norrköping som i dag har underhållsstöd för sitt äldsta barn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Hon är en av många föräldrar som känner oro inför Försäkringskassans ändrade regler för underhållsstödet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Ett skäl att det fungerar är att Försäkringskassan finns som mellanhand, fortsätter hon. Skulle vi försöka göra upp själva blir det nog inte så mycket pengar.

– Vi har en infekterad relation och jag är rädd att han skulle strunta i att betala eller begära uppskov hela tiden.

Dåliga relationer till barnets andra förälder är inte ovanligt. Det finns även de som inte ens vet var den andre föräldern finns i dag.

– Jag har ingen som helst kontakt med mitt äldsta barns pappa, säger Jessica Mohlne i Norrköping. Om han sköter sina inbetalningar till Försäkringskassan vet jag inte heller.

Tveksam till reglerna

Hon är tveksam till Försäkringskassans ändring av reglerna.

– Med mina andra barns pappa hade jag direktavtal i början, men det fungerade inte, säger hon. Inte förrän det gick via Försäkringskassan. Och jag vill inte tillbaka till det trasslet.

Försäkringskassan kommer att erbjuda föräldrar trepartssamtal om det finns samarbetssvårigheter och gå igenom ekonomin för att få fram separata avtal för så många som möjligt. Specialutbildade handledare kommer att delta. Tanken är att fler barn ska få mer i underhåll.

Alexandra Gunnarsson och Jessica Mohlne är överens om att det säkert kan fungera för några, men för många blir det problem. Inte minst om underhållet ska bli större.

– Många skulle nog ta chansen att strunta i att betala om Försäkringskassan försvann, tror Alexandra Gunnarsson

– Det river upp gammalt groll, tror Jessica Mohlne, som tycker hela idén känns otrygg.

– Även om det kan återgå till Försäkringskassan innebär det en tid av strul och oro, säger Alexandra Gunnarsson. Jag kommer att bli glad om det visar sig att min före detta inte skött sina inbetalningar – så jag slipper detta.    

Fakta

De föräldrar som berörs av ändringen är de som har skött sina betalningar till Försäkringskassan i minst sex månader räknat från 1 april 2016. 

Enligt Försäkringskassan handlar det om cirka 13 000 föräldrar. 

2013 fanns totalt 133 919 föräldrar som var bidragsskyldiga. 87 procent är män.

Man skiljer på underhållsbidrag och underhållsstöd. Underhållsbidrag betalas direkt från den underhållsskyldige föräldern till den förälder där barnen har sin huvudsakliga bostad. Bidraget utgår från barnets/barnens behov och föräldrarnas inkomst och kan bli högre än underhållsstödet.

Underhållsstöd betalas ut av Försäkringskassan om den underhållsskyldige inte betalar underhållsbidrag alls eller om beloppet är lägre än 1 573 kronor – underhållsstödets maxgräns.

När barnet har fyllt 18 år upphör bidragsskyldigheten om inte barnet går på gymnasieskola. Då gäller det till 21 år och betalas direkt till barnet som då är myndigt.