Reportage.

2017-11-08 06:00
  • För tre år sedan bestämde sig Jonas Holmqvist att satsa fullt ut på sitt filmbolag Filmvision. För tillfället arbetar han mest med reklam men drömmen är spelfilm. ” Jag vill berätta historier och skapa stämningar. Jag är inte där än, men ganska nära” Bild: Jesper Malmberg
    För tre år sedan bestämde sig Jonas Holmqvist att satsa fullt ut på sitt filmbolag Filmvision. För tillfället arbetar han mest med reklam men drömmen är spelfilm. ” Jag vill berätta historier och skapa stämningar. Jag är inte där än, men ganska nära”
  • Bild: Jesper Malmberg

Disciplinerad filmare söker kreativt sällskap

Att driva eget företag är roligt och innebär möjligheter. Men det kräver också disciplin och fasta rutiner. Jonas Holmqvist vet vad han pratar om. I åtta år har han ensam rullat filmbolaget Filmvision.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En halv trappa ner på Nygatan ligger Filmvision, ett enmansfilmbolag som Jonas Holmqvist driver sedan åtta år tillbaka.  Lokalen fungerar både som studio och klippverkstad.

– Fast det kan vara kruxigt att spela in när spårvagnen dundrar förbi ute på gatan. Då får man avbryta och göra det till en rolig grej. Allt funkar, säger han.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Ingenting är omöjligt-attityden har fungerat som en röd tråd genom Jonas Holmqvists karriär. För drygt tio år sedan flyttade han från Hollnäs i Uppland för att plugga kultur, samhälle och mediegestaltning på Linköpings universitet. Planen var att därefter fortsätta utbilda sig till filmare på filmhögskolan.

– Det här var under en period då jag hade väldigt mycket på gång. Jag hade just startat Filmvision, jag arbetade och spelade fotboll. Och när jag inte hann göra färdigt C-uppsatsen bestämde jag mig för att stanna kvar, säger han.

I stället satte han plan B i verket.

– Jag läste två år till på masterutbildningen, skrev färdigt C-uppsatsen. Gjorde Filmvision till plan A, och bestämde mig för att satsa, säger han.

Mest reklamfilmer

Sedan dess har det gått tre år, och Jonas Holmqvist har arbetat heltid i sitt företag. Mest filmar han reklam, och eventfilmer.

–Nyligen gjorde jag filmer åt Action Run, som arrangerade Stadsloppet. Då filmade jag en reklamsnutt inför loppet, en film från loppet, och slutligen en aftermovie där sponsorer och medverkande syns.

– Det handlar om att etablera deras varumärke. Så det är också en form av reklamfilm – allt är egentligen reklam, säger han.

Spelfilm är högsta drömmen

Drömmen har alltid varit att arbeta med spelfilm, en dröm han är övertygad om kommer att gå i uppfyllelse.

– Jag vill berätta historier och skapa stämningar. Jag är inte där än, men ganska nära.

– Just nu gör jag det här, och det gillar jag också. Jag gillar marknadsföring, och att lyfta människor och företag.

Han säger att bra reklamfilm och långfilm har mer gemensamt än man kan tro.

– Det handlar om att förmedla känslor, att hitta rätt nerv, säger han.

Letar samarbeten

För ett år sedan startade han en bröllopsfilmtjänst tillsammans med Rickard Bjursåker som också blev hans mentor.

– Han har lärt mig massor. Förutom att han är ett bra bollplank har han också fått mig att börja skriva listor på vad jag ska göra. Listor som till stor del styr mitt arbete.

Rutiner är viktigt för Jonas Holmqvist. Viktigt för att han ska få ihop sin arbetsdag som ensam i sitt företag, och för att han ska orka.

– Jag vet att jag arbetar för mycket i bland, och jag vill inte romantisera kvällsarbete. Men ibland sitter jag till klockan 22. För att jag kommit igång, och för att det är kul.

– Men samtidigt vet jag att jag behöver åtta timmars sömn. Där har jag stor hjälp av mina listor som jag alltid skriver dagen före.

Trots att Jonas Holmqvist trivs med sitt företag, och gillar att arbeta själv blir det ibland ensamt.

– Jag skulle vilja hitta fler kreativa människor att samarbeta med i olika projekt. Förut var det något som jag aktivt letade efter, det gör jag inte längre. Det kommer om det kommer, säger han.

Just nu ingår han i ett samarbete med Portalen, det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäders integrationsprojekt.

– Jag ska hjälpa till med min tid och kunskap, och kommer också att bli mentor åt två nyanlända, säger han.

Jonas Holmqvist

Ålder: 31 år.

Yrke: Producent och filmskapare.

Bästa med jobbet: Skapandeprocessen.

Sämsta med jobbet: Att det är svårt att hitta intressanta samarbeten. Om jag inte arbetat som filmare: Vore jag kanske musiker.

Bor: I en lägenhet i centrala Norrköping.

Intressen: Att lyssna på, och att skapa musik. Jag älskar att gå på bio, och gillar aktiviteter som gör att jag kan fokusera.