Reportage.

2017-07-05 02:10
För drygt ett halvår sedan startade Shanga Aziz och Rogerio Silva ett  UF-företag med syfte att förbättra jämställdheten. Då båda är sportintresserade och har spelat fotboll i samma lag kändes det naturligt att rikta in sig på unga sportande killar. Bilder: Niclas Fasth
För drygt ett halvår sedan startade Shanga Aziz och Rogerio Silva ett UF-företag med syfte att förbättra jämställdheten. Då båda är sportintresserade och har spelat fotboll i samma lag kändes det naturligt att rikta in sig på unga sportande killar.

De pratar jämställdhet med unga sportkillar

Att sälja prylar genom sitt UF-företag var ingenting som lockade Shanga Aziz och Rogerio Silva. De ville förbättra världen. Nu gör de det genom framgångsrika Locker room talk. Med start denna vecka är de även återkommande krönikörer här i ETC Norrköping.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När vi ses är de på väg till Stockholm för att delta i en paneldebatt, sedan ska de vidare till Bryssel och i sommar väntar jobb på olika fotbollscuper och turneringar. Att det finns ett stort behov av att snacka jämställdhet och normer i idrottsklubbars omklädningsrum runt om i Sverige råder det ingen tvekan om.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi känner att bästa sättet som vi kan ta tag i det här är genom att stötta den unga generationen så att de när de växer upp vet vad jämställdhet är och hur en lever upp till det, har en bättre syn på till exempel hbtq-personer och vet att alla människor är lika mycket värda. Det handlar om att bryta ner normer som finns och som i dag förstör väldigt mycket för både tjejer och killar, säger Rogerio Silva.

Träffar idrottande killar

Idén är enkel. Rogerio Silva och Shanga Aziz träffar idrottande killar i åldrarna 10 till 14 år för att snacka om jämställdhet och värderingar i samband med deras vanliga träning.

– Vi har tagit fram åtta olika pass så vi gör detta 20 minuter innan träning under åtta veckor, för att värderingarna ska fastna på riktigt, berättar Shanga Aziz.

Upplägget är anpassat efter klubbens sätt att träna.

– Det är inte så att vi står och snackar i 20 minuter, utan det första passet vi har till exempel, det handlar bara om att vi ska lära känna gruppen. Om vi träffar en hockeyklubb så får de lära oss att åka skridskor. Sedan har vi filmer som vi kan diskutera tillsammans, ibland kan vi värma upp tillsammans med dem och sedan ta ett snack efter uppvärmningen, berättar Shanga Aziz.

Killarna brukar vara nyfikna, de har oftast inte haft kontakt med den här typen av frågor tidigare. I början vet många inte riktigt hur de ska reagera på informationen de får.

– Efter tredje, fjärde passet börjar de förstå mer och har redan blivit mer insatta och intresserade av det här. De kommer fram till oss efter passen och vill snacka om saker de gått igenom som de själva tycker har varit jobbiga. De vågar visa mer känslor, berättar Rogerio Silva.

Väldigt varierande

Sakerna de tar upp kan vara väldigt varierande. Det kan handla om situationer där de upplevt såväl rasism som förtryck. Rogerio Silva berättar om en kille som återgett en scen från när han var och handlade mat med sin mamma och någon skrikit ”jävla invandrarjävel” efter dem.

– Eller att de berättar att de inte känner att de kan vara sig själva när de är med sitt grabbgäng ”för jag måste alltid passa in på något sätt”. Någon annan berättar om sin farsa som slår sönder saker hemma när han bli arg. Det kan vara vad som helst, säger Rogerio Silva.

Växt genom arbetet

Han berättar att det till en början kunde kännas svårt att veta hur de skulle svara på killarnas berättelser, men att både han och Shanga växt genom arbetet och hittat bra former att bemöta killarnas berättelser.

– Det som känns skönt att de vågar komma till oss och prata om känslor och öppna upp. För som kille har man lärt sig att man inte ska visa känslor och inte får gråta. Redan som små har killarna en osynlig box där de gömmer alla sina känslor, så när de vågar öppna den här boxen och ta fram känslorna och komma till oss och snacka om dem så känns det helt otroligt bra, säger Rogerio Silva.

Trump bidrog med namnet

När gymnasieeleverna Shanga Aziz och Rogerio Silva skulle starta ett UF-företag ville de inte sälja prylar. De tyckte världen behövde något annat. Samtidigt rapporterade media om våldtäkter och kommentarerna var lika vidriga som många. De bestämde sig för att jobba för jämställdhet.

I denna veva ursäktade Donald Trump sexistiska kommentarer med att det var ”Locker room talk”. Där satte de namnet.

Efter att ha pratat med ett hundratal kvinnor om jämställdhet i olika fokusgrupper formades sedan konceptet.

Nu – ett drygt halvår senare – samarbetar de med över 70 idrottsföreningar runt om i Sverige samt med Riksidrottsförbundet. Med start i dag är de även ETC Norrköpings krönikörer.