Inrikes.

2017-07-14 06:00
Endast 13 av de 85 ledamöterna har deltagit på samtliga möten. Bland annat har ledarmöterna svårt att kombinera jobb med sitt uppdrag. Bild: Claudio Bresciani/TT
Endast 13 av de 85 ledamöterna har deltagit på samtliga möten. Bland annat har ledarmöterna svårt att kombinera jobb med sitt uppdrag.

De har sämst närvaro i kommunfullmäktige

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

15 politiker har lämnat

Jirina Klevstigh (S) flyttade till Prag. Karin Forell (SD) fick kicken från partiet sedan hon jämfört migranter med grisar. Orsaken till att ledamöter lämnar sina poster i kommunfullmäktige varierar kraftigt.

Hittills under mandatperioden har 15 ledamöter lämnat sitt uppdrag i kommunfullmäktige, enligt statistik från Valmyndigheten. Fyra av Sverigedemokraternas ledamöter har lämnat, fyra från Moderaterna, tre från Socialdemokraterna, två från Liberalerna, en från Miljöpartiet och en från Vänsterpartiet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Gunilla Hellberg (SD) lämnade sin post i fullmäktige innan hon ens hunnit börja.

– Jag fick arbete i EU-parlamentet där jag har jobbat som politisk rådgivare. Nu är det uppdraget avslutat. Om jag ska kandidera till fullmäktige på nytt i nästa val har jag inte bestämt ännu, säger hon.

Jämförde flyktingars spädbarn med grisar

När partikollegan Karin Forell avgick i början av 2016 var det en helt annan situation. I ett uttalande jämförde hon flyktingars spädbarn med grisar och efter några turbulenta dagar fick hon kicken från samtliga uppdrag inom partiet.

Jirina Klevstigh (M) var andre vice ordförande i kommunfullmäktige och andre vice ordförande i socialnämnden fram till och med hösten 2016 då hon flyttade till Prag. Även det Lars Ahlm, tidigare moderat oppositionsråd, lämnade sina kommunala uppdrag mitt under mandatperioden. Han uppgav privata skäl som orsak.

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ – kommunens ”riksdag”. Kommunfullmäktige beslutar om mål för kommunens verksamhet och vilken inriktning verksamheten ska ha. De beslutar också om kommunens budget och de ekonomiska ramarna för nämndernas verksamhet. Genom ägardirektiv anger kommunfullmäktige även ramarna för de kommunala bolagens verksamhet.

Så tillsätts ledamöter

När någon ledamot avgår i riksdagen ansvarar Valmyndigheten för att utse en ny ledamot. För kommun- och landstingsfullmäktige är detta respektive länsstyrelses ansvar. Att utse nya ledamöter under mandatperioden kallas efterträdarval.    Källa: Valmyndigheten