Inrikes.

2016-12-09 06:22
Det byggs nytt och renoveras på flera håll i Norrköping, men trots det är bostadsbristen stor. Det som mest behövs är bostäder för unga och nyanlända.  Bild: Lisa Karlsson
Det byggs nytt och renoveras på flera håll i Norrköping, men trots det är bostadsbristen stor. Det som mest behövs är bostäder för unga och nyanlända.

"De billiga lägenheterna blir färre"

"Det saknas 3000–4000 lägenheter i Norrköping enligt SCB. Och det som saknas är de billiga lägenheterna. Men det byggs bara dyrt", det säger Nicklas Lundström, kommunstyrelse- och fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Norrköping.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Samtidigt minskar antalet billiga lägenheter till följd av renoveringar och ombildningar till bostadsrätter, menar Nicklas Lundström.

Men det finns insatser som kommunen skulle kunna vidta.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Kommunen kan ge i uppdrag till det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder att bygga billigt. Vänsterpartiet har föreslagit 500 lägenheter per år och att en del av dem ska byggas billigare så att en trea på 70 kvadratmeter max skulle få kosta cirka 8 000 kronor i månaden. Det är fortfarande dyrt, men ändå betydligt billigare än det som byggs i dag, säger han.

 Vänsterpartiet föreslår även att Hyresbostäders vinst ska stanna i bolaget och läggas på nya bostäder. I dagsläget plockas en vinst på omkring 16 miljoner kronor årligen ut från bolaget och läggs på bland annat sociala åtgärder.

– Det stödet skulle kunna ersättas av skatter, tycker Nicklas Lundström.

Kommunen har planmonopol

Kommunen skulle även kunna utnyttja det faktum att de har planmonopol. Det innebär att kommunen kan ställa krav på byggföretagen att en viss mängd bostäder ska vara hyresrätter och att de ska vara billiga.

 – Det har gjorts i Göteborg med gott resultat. Då får man dessutom en integrerad stadsmiljö där människor med olika inkomstnivåer bor i samma områden, säger Nicklas Lundström.  

Han menar att läget är akut. 

– Ingen vanlig undersköterska eller pensionär kommer till exempel att ha råd att bo i de bostäder som ska byggas i inre hamnen, säger Nicklas Lundström. 

Kikki Liljeblad (S), ordförande i stadsplaneringsnämnden, vill även hon se inkluderande bostadsområden. 

– Jag vill ha blandad bebyggelse där människor möts. Det är ett socialt värde som är viktigt för mig, säger hon. 

Kikki Liljeblad berättar att nämnden just nu jobbar för att ta fram nya riktlinjer för marktilldelning. 

– Och där håller vi på och diskuterar om man kan ställa krav på att hyran i slutändan, oavsett om det är hyresrätt eller bostadsrätt, ska vara lite lägre. För när man pratar om att bygga billigt så är det ju inte säkert att bara för att man bygger billigt så blir hyran billig. Det kan ju vara så att man bygger jättebilligt men tar ut mycket i vinst som privat aktör, säger Kikki Liljeblad. 

Hon tycker även att den nationella politiken behöver hjälpa till. Att det borde bli lättare för unga att ta lån, men också att få bostadsbidrag.

– Sedan upplever jag att bara för att det är hyresrätter som byggs så behöver det inte vara billigt. Där finns inget likhetstecken. Det som är är ju att hyresrätten kan vara till för den som inte kan ta lån. Då tycker jag att nationella förslag ska ge unga en möjlighet att ta lån och bostadsspara om man vill ha bostadsrätt. Det är viktigt att man ska kunna få välja, säger Kikki Liljeblad.