Inrikes.

2016-10-14 06:30
"Utgångspunkten för den här reformen är att barn ska få bättre ekonomi med den här modellen", säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.  Bild: TT
"Utgångspunkten för den här reformen är att barn ska få bättre ekonomi med den här modellen", säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. 

"Barnen ska få bättre ekonomi"

Från oktober kommer Försäkringskassan att kontakta föräldrar som har underhållsstöd för att förmå dem att i stället sköta underhållet direkt med den andra föräldern. Totalt berörs 13 000 föräldrar över hela landet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

– Utgångspunkten för den här reformen är att barn ska få bättre ekonomi med den här modellen, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Enligt de beräkningar regeringen har gjort skulle 90 procent av de barn som finns i de lägsta inkomstgrupperna få väsentligt högre underhåll från den andre föräldern om föräldrarna själva skötte underhållet, i stället som för i dag, genom Försäkringskassan.

Maxbeloppet för underhållsstöd som sköts av Försäkringskassan är i dag 1573 kronor i månaden. Med egna avtal skulle den summan öka med i snitt 1 100 kronor för barn med förälder i de lägsta inkomstgrupperna enligt regeringens undersökning.

Skött inbetalningarna

Vilka föräldrar som kontaktas avgörs av vilka betalande föräldrar som har skött inbetalningarna till Försäkringskassan sedan den 1 april, det vill säga i minst sex månader.

– Vi börjar ta kontakt med alla berörda föräldrar från oktober och fram till i vår, säger Jenny Cederborg, enhetschef på Försäkringskassan. Till vår hjälp har vi 20 specialutbildade handläggare som ska hjälpa föräldrar fram till egna avtal. Vi har utgått ifrån Konsumentverkets normer för vad barn kostar.

Både Försäkringskassan och ministern säger sig förstå att många är oroliga för detta, men påpekar också att föräldrar har ansvar för sina barn.

– Den som lever under hot, skyddad identitet eller om man har svårt att diskutera pengar, där får Försäkringskassan fortsätta ha ansvaret, säger Jenny Cederborg. 

– Om föräldrar har svårt att komma överens om annat än pengar är inte relevant här, säger Jenny Cederborg. Vi har inga krav på umgänge eller kontakt.

Tar tillbaka ansvaret

Fungerar det ändå inte kan man begära att Försäkringskassan tar tillbaka ansvaret, men då blir det maxbeloppet, som mest 1 573 kronor i månaden. 

–Vi hoppas att Försäkringskassan ska kunna ägna sig åt annat på sikt, om fler föräldrar tar ett eget ansvar, säger Annika Strandhäll.