Reportage.

2017-12-13 06:00
  • Arantxa Alvarez har blivit en riktig public service-stjärna.  Bild: Jessica Gow / TT
    Arantxa Alvarez har blivit en riktig public service-stjärna. 
  • Arantxa Alvarez på Kristallengalan 2016. Bild: Janerik Henriksson / TT
    Arantxa Alvarez på Kristallengalan 2016.

Arantxa fick vingar på Hageby hus

”Jag var inte alls rädd – inte någon gång. När jag tog på mig stora saker gjorde jag bara som folk sade åt mig: ’Var dig själv!’.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I dag är hon sitt eget varumärke och en stjärna inom public service. Programledaren Arantxa Alvarez är tacksam för sin uppväxt i Hageby och Navestad.

– För mina föräldrar har utbildning alltid varit väldigt viktigt. De har stöttat mig i allt jag gjort men musiken tyckte de från början var en trevlig hobby. De köpte instrument åt mig och så men att stå på scenen såg de inte som ett framtida yrke, förklarar Arantxa Alvarez.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 Som åttaåring flyttade hon med sin mamma, pappa och bror från Hageby till Atrium i Navestad. Men hon valde att gå kvar med vännerna på Vrinneviskolan och att fortsätta högstadiet på Hagebyskolan.

– Det var på fritidsgården i Hageby som jag fick öva på att spela i band och stå på en scen.

Det var ihop med kompisarna Jimmy och Vido i bandet The JAV som hon 2005 äntrade scenen i Värmekyrkan under Rockkarusellen.

– Jag var 14 år och så taggad! Vi var där jättelång tid i förväg för att få repa inför spelningen. Men när vi trodde att vi skulle få gå på scenen kom de och sade att någon jäkla Måns var tvungen att få gå före. Jag blev asirriterad.

Flera år senare förstod Arantxa att den där Måns just hade slagit igenom i Idol och att han hette Zelmerlöw i efternamn.

– Haha, det här måste jag berätta om jag intervjuar honom någon gång.

Vann en talangjakt

Arantxa vann en talangjakt som soloartist 2007, men efter samhällsprogrammet på De Geergymnasiet kallade verkligheten och det blev flytt till Malmö högskola där hon började läsa till civilekonom.

– Jag skulle bara ta en liten omväg, säger hon om dagen då Idol-cirkusen kom till Malmö. Arantxa presenterade sig glatt på bredaste östgötska, sjöng för juryn, fick guldbiljett och gick sedan vidare långt in i tävlingen.

Personer på ledande position inom media såg att hon gick igenom etern och snart var civilekonomutbildningen det sista på Arantxas agenda. 2014 blev hon tillfrågad om hon ville syssla med radio. Som nybörjare tackade hon ja till att sommarjobba som programledare för Morgonpasset i P3.

– Jag var inte alls rädd – inte någon gång. När jag tog på mig stora saker gjorde jag bara som folk sade åt mig: ”Var dig själv!”.

Arantxa lydde också rådet om att starta eget företag som frilansare och i dag varierar uppdragen.

– Precis i början var det kanske lite struggligt ekonomiskt men nu går det bra. Jag har köpt ett eget krypin på Östermalm i Stockholm så att jag slipper bo på hotell när jag reser från Malmö, där jag och min pojkvän bor.

– Jag har lärt mig så mycket. Utbildningen jag har fått genom att lära mig på vägen har gett mig så mycket mer än jag någonsin hade kunnat lära mig i skolbänken.

Lägenhet på Östermalm

En bostadskarriär från allmännyttans lägenheter i Hageby till en egen lägenhet på Östermalm i Stockholm kan låta som en ordentlig social resa. Men så ser inte Arantxa på saken.

– Att mina föräldrar är arbetarklass som har flytt från Chile betyder inte att de inte har lärt mig hur man för sig vid fina middagar eller hur jag bör tänka ekonomiskt. Jag köpte lägenheten just på Östermalm för att jag vet att det inte kommer att bli en förlustaffär då.

Sin yrkesroll förklarar hon filosofiskt.

– Jag står på scenen och ser till att de som tittar på lite längre i utkanten av publiken också känner att de är med där framme. Jag vill att alla ska vara med.

Hon förklarar att familjen hemma i Norrköping var lite nervös de första gångerna hon var i tv och radio. Men inte längre.

– Min familj är så jävla stolt! De ser och tittar på allt jag gör och är nog mina största fans.