Inrikes.

2016-07-01 06:02
  • "Jag tycker att det räcker att mina anställda är försäkrade hos Fora-försäkringar och dessutom genom min egen försäkring", säger Sami Yavsan, ägare till Café Broadway. Han funderar ändå på att skaffa kollektivavtal. Bild: Anna Mi Skoog
    "Jag tycker att det räcker att mina anställda är försäkrade hos Fora-försäkringar och dessutom genom min egen försäkring", säger Sami Yavsan, ägare till Café Broadway. Han funderar ändå på att skaffa kollektivavtal.
  • Så här ser kartan ut i appen ”schysta villkor” om man söker på ”Norrköping”. Pilarna markerar restauranger och hotell med kollektivavtal. Kartan uppdateras när nya företag ansluter sig.
    Så här ser kartan ut i appen ”schysta villkor” om man söker på ”Norrköping”. Pilarna markerar restauranger och hotell med kollektivavtal. Kartan uppdateras när nya företag ansluter sig.

Appen som lockar krogar att teckna kollektivavtal

Appen "Schysta villkor" samlar de företag inom hotell- och restaurangbranschen som har valt att teckna kollektivavtal för sina anställda.

I Norrköping är det upp emot 400 företag som finns med. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Appen har funnits i 6–7 år och listar utöver restauranger, kaféer och krogar även hotell, bowlinghallar, bingohallar och liknande. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Appen är numera något som ombudsmännen tar upp som en tyngd i vågskålen för att få arbetsgivare att teckna kollektivavtal. 

– Jag brukar tala om för arbetsgivarna att de också kommer med i appen och att det är ett märke som talar om att de har kollektivavtal, säger Lena Bengtsson Olsson, ombudsman på hotell- och restaurangfacket avdelning Sydost. 

400 företag i Norrköping

Det är upp emot 400 företag i Norrköping med omnejd som finns med i appen. 

Både antalet och andelen företag inom hotell- och restaurangbranschen som ansluter sig till kollektivavtal varierar ständigt och det är därför svårt att säga något om hur företagen i Norrköping sköter sig jämfört med hur det är i andra kommuner. 

– Det är ett stort flöde av restauranger och företag som startar och flyttar eller försvinner. Men det är klart att det finns fler som skulle kunna ansluta sig, säger Lena Bengtsson Olsson. 

Får en lista varje år

Hotell- och restaurangfacket får en lista varje år över vilka företag som har gått med i arbetsgivarorganisationen centralt och därmed fått kollektivavtal. Men för de företag som inte vill gå med där kan facket i stället skriva ett hängavtal som följer innehållet i kollektivavtalet. 

– Förra året skrev vi 81 hängavtal, berättar hon. 

Anställda i företag som saknar kollektivavtal riskerar att inte få rätt lön eller rätt ob-tillägg. 

– Det finns ju ingen lag i Sverige som reglerar lönerna, det är ju faktiskt kollektivavtalen som reglerar det. Det är en överenskommelse mellan parterna om att det är den här lönen som gäller, den lägsta som man får betala, säger hon. 

Mycket regleras i avtalen

I kollektivavtalen regleras även schemaläggning, tillåtna anställningsformer, ordningsregler, kost, klädsel, hur man räknar ut lön, semesterlön och sjuklön, samt vilka ersättningsskyldigheter och försäkringar som ska gälla.  

Den anställdas skyldigheter gentemot arbetsgivaren regleras också i kollektivavtalet. 

– Ibland tror man att kollektivavtal bara är för den anställda, men det är ju faktiskt en uppgörelse mellan två parter om hur det ska se ut på arbetsmarknaden, säger hon. 

Läs vidare på nästa sida: Oförsäkrad utan kollektivavtal