INFO OM ETC.

2016-04-06 10:14
Anna Mi Skoog.
Anna Mi Skoog.

Anna Mi Skoog blir ETC Norrköpings redaktör

Nu närmar sig premiären för ETC Norrköping. Den 29 april ska första numret vara ute i brevlådorna. Och nu kan vi presentera ETC Norrköpings redaktör. Anna Mi Skoog har redan börjat arbetet med första numret.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vem är du?

– Snart 49-årig journalist med ett drygt decennium i yrket, med två söner i "flytta hemifrån-åldern", tre egensinniga katter och kärleken på långdistans. Hobbymusiker på fritiden. Nybörjarodlare, kulturvän och köksbordsfilosof.

Varför blev du journalist?

– Journalistiken passar mitt tempo, min otålighet, min nyfikenhet, mitt behov av kreativ utlevelse och min aversion mot orättvisor och missförhållanden. Men det tog mig lång tid att hitta mitt yrke. Jag har jobbat som kulturarbetare, inom industrin, inom vård och hemtjänst, inom hotell- och restaurang, som lärare och som informatör, innan jag hittade hem i journalistiken.

Varför jobbar du på ETC Norrköping?

– Först och främst för att jag hade turen och privilegiet att få jobbet - jag tror inte ens jag skulle kunna fantisera ihop ett jobb jag hellre vill ha.

Som vän av demokrati och yttrandefrihet och värnare av journalistik bara måste man gilla att några vågar starta nya tidningar och tro på dem, i en tid när andra bara monterar ner såväl redaktioner som visioner.

För att det känns så rätt att låta läsarnas pengar till journalistik verkligen gå tillbaka till journalistik, i stället för att låta dem hamna i ägarnas fickor.

Och förstås för att så många Norrköpingsbor vill ha en ETC Norrköping och har beställt prenumerationer. Utan er skulle det här jobbet inte ens ha funnits.

Vad skriver du helst om?

– Det är svårt att komma på något jag inte skulle vilja skriva om. Men det allra bästa är ju när man upplever att man gör skillnad med det man skriver - i smått eller i stort. Ett gräv som lett till att en människa fått upprättelse för en orättvisa. Eller den där läsaren som hörde av sig och berättad att en krönika som jag skrivit fick henne att vilja överleva helgen och kämpa på ett tag till. Sånt bär man med sig. 

Vad är det bästa med Norrköping?

– Var jag än har bott, så har Norrköping alltid varit min andra hemstad. Sommarstället har funnits med sedan barnsben, en stor del av mina rötter finns här, och barndomsminnen som sitter djupt. Under mina ungefär ett och ett halvt år som nyhetsreporter i stan har jag märkt att det är tillräckligt mycket som händer för att man ska ha intressanta saker att skriva om, men inte för mycket så att det blir svårt att greppa. Det är en stad i bra storlek, med bra kulturliv.

Vad är din förhoppning med ETC Norrköping?

– Jag hoppas att det kan bli något riktigt bra, och jag kommer att ge järnet för att det ska bli så. Men jag kommer ändå att behöva Norrköpingsbornas tips. Vad vill ni läsa om i ETC Norrköping? Vilka orättvisor och skumraskaffärer behöver dras fram i ljuset? Överös mig med tips!  

Och även om det blir jag ensam som kommer att bemanna redaktionen - åtminstone till en början - så ska tidningen också bestå av många andra röster - lokala ledarskribenter, krönikörer och debattörer. Arga, motspänstiga, glada, röda, klimatvänliga, kunniga, gröna, feministiska, pålästa - och kanske lite uppkäftiga...