Hoppa till innehållet

ETC Norrköping

Debatt: Vilket samhälle tackas vi pensionärer för?

För den pensionär som bidrog till att förverkliga det välfärdssamhälle som varit ett signum för Sverige kan det kännas lite udda att bli tackad för dagens högerstyrda samhälle. 
För den pensionär som bidrog till att förverkliga det välfärdssamhälle som varit ett signum för Sverige kan det kännas lite udda att bli tackad för dagens högerstyrda samhälle.  Bild: Bild: TT

ETC Norrköping.

I Norrköping hyllades alla pensionärer den 7 februari med det årligen återkommande eventet Seniorgalan, som drogs i gång för tre år sedan på initiativ av Georgis Touma. Eventet har sedan dess spridits till fler orter.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Norrköping som står för åsikten.

Som ett tack för att ha byggt upp ”dagens samhälle” och ”vårt fina Norrköping” bjuds pensionärerna på gratis underhållning, kaffe med tårta och frukt. Det är behjärtansvärt att uppmärksamma oss äldre på detta sätt. Och visst är Norrköping fint, men eventet väcker också funderingar om vilket slags samhälle vi pensionärer tackas för. När jag ser mig omkring i Norrköping och dagens Sverige kan jag inte upptäcka den gemensamma välfärd många av dagens äldre röstade för under några årtionden i mitten på 1900-talet. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Med den vänsterpolitik som då fick styra genomfördes reformer som byggde på tankar om ett jämlikt och solidariskt samhälle. Skola, vård och omsorg skulle inte gynna de rika och privilegierade utan finnas till för alla efter behov. Den offentliga sektorn skulle inte vara utlämnad till en nyckfull marknad utan vara folkets gemensamma angelägenhet. Den skulle drivas av skattemedel som erlades av var och en efter förmåga. De rika skulle beskattas procentuellt mer än de sämre ställda. Och så blev det. Sverige blev det mest jämlika landet i världen. Men så är det inte längre. I dag hör Sverige till de västländer där skillnaden mellan fattig och rik är som störst och ökar mest.

Majoriteten av väljarna har övergått till att rösta för en högerpolitik som gynnar de rika. Utjämnande skatter som förmögenhetsskatt och arvsskatt har avskaffats och löneskatter har sänkts.

Medan personalen i skola, vård och omsorg går på knäna av resursbrist samlas alltmer pengar hos de redan rika. Genom utförsäljning till profiterande, privata aktörer dräneras den offentliga sektorn ytterligare på skattemedel. Vi medborgare behandlas inte längre efter behov. Inom skola, vård och omsorg har vi blivit vinstgivande kunder som ska kosta så lite som möjligt. Samtidigt som bemanningsföretag tillåts parasitera på den offentliga sektorn. De nyliberala tankarna om valfrihet och en konkurrens som alla skulle tjäna på har i praktiken visat sig gynna de redan privilegierade. Det är ett privilegiesamhälle majoriteten av dagens väljare röstat för.

För den pensionär som bidrog till att förverkliga det jämlika välfärdssamhälle som varit ett signum för Sverige kan det kännas lite udda att bli tackad för dagens högerstyrda marknadsanpassade allt mer ojämlika samhälle. Hur fint vår Norrköping än kan te sig.

Ämnen i artikeln