Debatt. .

2016-12-12 09:22
En manifestation hölls på Norra latins skolgård i Stockholm och på flera andra ställen runt om i Sverige mot nedskärningarna av personlig assistans.  Bild: Janerik Henriksson/TT
En manifestation hölls på Norra latins skolgård i Stockholm och på flera andra ställen runt om i Sverige mot nedskärningarna av personlig assistans.

Vi fortsätter pressa andra partier att aldrig mer svika LSS

LSS kom till för att personer med omfattande funktionsvariationer skulle ges specifika rättigheter som ger dem samma möjlighet att leva som alla andra.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Till synes berör LSS bara en liten del av befolkningen. De må vara få till antalet, men i grund och botten rör rätten till assistans oss alla. LSS är en frihetsreform värd namnet och en oumbärlig del av vårt sociala skyddsnät. Det är en försäkring för alla dem som har fått sitt liv omkullkastat eller som kommer att få det i framtiden. LSS kom till för att personer med omfattande funktionsvariationer skulle ges specifika rättigheter som ger dem samma möjlighet att leva som alla andra. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Ingen av oss går fri från livets nycker. Ingen av oss vet vad som kommer att hända i morgon. LSS är en garant för allas vår rätt att leva våra liv, vara medborgare, kunna delta i samhället på lika villkor oavsett vilken vändning livet tar och kunna få rätt hjälp när vi behöver den. LSS är ingen förmån utan en livsviktig försäkring – en försäkring som nu är under attack.

Vänsterpartiet ser med mycket stor oro på den utveckling som orsakats av regeringens agerande kring LSS. Det handlar dels om att regeringen via regleringsbrevet för 2016 gett Försäkringskassan ett ändrat uppdrag, men också om den utredning man har tillsatt om LSS.

Vi läser dagligen om personer som tidigare beviljats assistans och som från ena dagen till den andra inte längre har rätt till den. Trots att personens tillstånd inte på något sätt har förändrats. Att människor nekas hjälp som de har rätt till är en direkt följd av bland annat regeringens uppdrag till Försäkringskassan. Det är inte rimligt och det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Vänsterpartiet har i riksdagens socialutskott krävt att utskottet ska uppmana regeringen att stryka skrivningen "Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen" i regleringsbrevet. Regeringen och Moderaterna röstade ned initiativet. Centerpartiet avstod från att rösta.

Vi alla undertecknare manifesterade för rätten till LSS i helgen, en manifestation som skedde över hela Sverige. Vi kommer fortsätta att pressa andra partier att aldrig mer svika LSS och vi kommer att fortsätta kampen för allas rätt att kunna leva sitt liv efter sina villkor.    

Linda Snecker, Maj Karlsson & Tobias Holmberg 
Linda Snecker, Riksdagsledamot Vänsterpartiet Östergötland. Maj Karlsson, Socialpolitisk talesperson Vänsterpartiet. Tobias Holmberg, Före detta ordförande Förbundet unga rörelsehindrade, assistansanvändare, regionpolitiker i Östergötland, Vänsterpartiet.