Debatt. .

2016-10-24 06:32
"Många muslimska kvinnor ser faktiskt slöjan som en del av deras identitet och inte någon accessoar som tas av och sätts på när det passar Moderaterna", skriver Miski Ibrahim, ordförande för SSU Norrköping, apropå Moderaternas motion om slöjförbud. Bild: Carina Johansen/TT
"Många muslimska kvinnor ser faktiskt slöjan som en del av deras identitet och inte någon accessoar som tas av och sätts på när det passar Moderaterna", skriver Miski Ibrahim, ordförande för SSU Norrköping, apropå Moderaternas motion om slöjförbud.

Sofia Jarl i knät på SD

Att alltid sammanknippa muslimska kvinnor med förtryck skapar just förtryck.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under den senaste veckan har heta debatter gällande Moderaterna i Norrköpings odemokratiska förslag om slöjförbud vinit genom luften. Sofia Jarl och gänget skrev en motion som skulle tvinga muslimska kvinnor att ställas inför ett svårt val: att inte ha slöja eller att inte få verka i det offentliga rummet. Detta är något som SSU Norrköping tar starkt avstånd ifrån.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vad Moderaterna uppfattar som ett välmenande politisk förslag har i stället blivit till en politisk röra. Moderaterna vill bemöta hederskulturen genom att blanda in islam och muslimska kvinnor i lösningen. SSU Norrköping stödjer inte att man förenklar  problemet med hederskulturen genom att påpeka att det har med slöjan att göra. Det ökar endast det rasistiska stigmat som muslimska kvinnor lider av i Sverige. 

Vad Moderaterna inte heller verkar förstå är att de politiserar muslimska kvinnor med sitt agerande. Att alltid sammanknippa muslimska kvinnor med förtryck skapar just förtryck. Att ha slöja eller att inte ha slöja; det är ett val som de absolut flesta muslimska kvinnor själva får bestämma.

En annan konsekvens av Moderaternas motion är att det exotifierar slöjan. Den intitala tanken med slöjförbudet är att "frigöra" muslimska kvinnor från förtryck. Detta försöker alltså moderata ickemuslimer i kostymer och byxdressar göra, människor som är totalt omedvetna om sina egna privilegier och som saknar personlig erfarenhet av den vardagliga islamofobin. Som konsekvens av detta exotifieras och dessutom förminskas slöjans betydelse. Många muslimska kvinnor ser faktiskt slöjan som en del av deras identitet och inte någon accessoar som tas av och sätts på när det passar Moderaterna.

Till sist betonar vi i SSU Norrköping att Moderaterna är i behov av feminism. Moderaterna har i sitt förslag gjort det tydligt hur man ser på muslimska kvinnor – ett verktyg för att vinna populistiska poänger. I sitt sätt att förminska kvinnor till ett klädesplagg förstärker man de patriarkala strukturer som råder i samhället. Feminism innebär att stoppa den patriarkala dominansen. Om Moderaterna värnar om de kvinnor man säger sig värna om, borde de förstå att objektifiering är antifeministiskt. Detta tyder på att Moderaterna vill sätta sig i knät på Sverigedemokraterna.

SSU Norrköping tar aktivt avstånd från detta. Vi förenklar inte problemet med hederskultur genom att se slöjan som ett problem. Vi förstår att slöjan är en del av muslimska kvinnors identitet. Det handlar om att ha ömsesidig förståelse människor emellan. Inte att förstärka vi och dem-mentaliteten som Sofia Jarl driver tillsammans med Sverigedemokraterna.

Miski Ibrahim 
Ordförande SSU Norrköping