Hoppa till innehållet

ETC Norrköping

Debatt: Skattepåsen läcker till de privata vårdföretagen

Bild: Bild: Press bild & Pixabay

ETC Norrköping.

I våras var jag inbjuden till två klasser som studerar hos Hermods grundläggande moduler. De ville att jag berättade för dem hur vårt politiska system fungerar och hur skattesystemet är uppbyggt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Norrköping som står för åsikten.

Mina estetiska färdigheter har aldrig varit något att skryta över men på whiteboardtavlan ritade jag en stor påse pengar som symboliserade den skatt som vi tillsammans har betalat och som ska användas till vår gemensamma välfärd.

Sedan ritade jag ett hål i påsen där pengarna rann ut och ner i en annan påse som ägdes av privata företag med större intresse av att tjäna pengar än av att tjäna folket.

VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning

Ibland behöver vi bilder för att förstå vad som händer och bilden med pengapåsen kan knappast missförstås. Det vi betalar tillsammans via skattsedeln, ska vi också driva och utveckla tillsammans. 

Jag är övertygad om att LOV – lagen om valfrihetssystem – kommer att driva kostnader för Norrköpings kommun. Det är ett stort ekonomiskt risktagande och det har redan kostat vård- och omsorgsnämnden en ansenlig summa pengar för att bygga upp kontrollapparaten runt LOV.

Kommunen betalar dessutom marknadsföringen åt de sju godkända företagen. Nu ska det ordnas mässor och informationsmontrar så att de äldre kan matchas med rätt företag som om de vore en handelsvara!

Och här och var smyger sig kundbegreppet in, men vi kan aldrig bli kunder på en marknad. Vi är medborgare och medlemmar i Norrköpings kommun. Och som medborgare har jag rätt att ställa krav på vart mina skattepengar tar vägen.

Våra äldre är nöjda med den hemtjänst som erbjuds i dag och som utförs av kommunens personal. Hela 97 procent är nöjda med personalens bemötande enligt Socialstyrelsens senaste rapport ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?”.

Och 90 procent uppger att de känner förtroende för personalen. Till detta ska vi lägga att den senaste ekonomiska prognosen visar ett överskott på över 5 miljoner jämfört med budget.

Det är inte bara pengar som riskeras här, det är ett enormt förtroendekapital som står på spel. Är det värt det när våra äldre medborgare är nöjda med den kommunala hemtjänsten och där ekonomin går ihop?

Ta fram nål och tråd för pengapåsen läcker!

Ämnen i artikeln