Debatt. .

2017-08-31 07:00
”Kyrkan, moskén eller synagogan blir en samlingsplats där vi delar erfarenheter och söker stöd när så behövs, inte bara kring tron utan livet i stort”, skriver debattören. Bild:  Leo Sellén/TT
”Kyrkan, moskén eller synagogan blir en samlingsplats där vi delar erfarenheter och söker stöd när så behövs, inte bara kring tron utan livet i stort”, skriver debattören.

Självklart med moskébygge i Norrköping

Sverigedemokraterna vill genomföra en lokal folkomröstning kring ett moskébygge i Norrköping, trots att detaljplanen godkändes redan för fyra år sedan. Men vad är det egentligen de vill rösta om och varför? frågar sig debattören.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varje dag samlas människor till bön i Norrköping. Det sker på olika sätt och på olika platser. I de abrahamitiska religionerna (kristendom, islam och judendom) tillber vi Gud. Bön kan vara individuell, men många av oss gör det gärna tillsammans med andra troende. Kyrkan, moskén eller synagogan blir en samlingsplats där vi delar erfarenheter och söker stöd när så behövs, inte bara kring tron utan livet i stort.

Moskér, ofta i en källare, har funnits länge i Norrköping, men nu planerar Bosniakiska islamiska församlingen för en egen byggnad. Detaljplanen godkändes redan för fyra år sedan. Ändå kräver SD, i samband med att frågan om bygglov ska behandlas, yrvaket en folkomröstning för att stoppa moskén.

Frågan är vad de vill rösta om? I grunden handlar det om religionsfrihet, att muslimer har samma rätt att bygga som alla andra så länge lagar och regler följs. Det kan, tack och lov, varken SD eller ens Norrköpings kommun ändra på.

Det är också allvarligt om kritiken mot moskén bygger på felaktigheter. Ta reda på fakta direkt från källan, i det här fallet församlingen.

Det sägs också att varför ska en moské få byggas här när det inte är tillåtet att bygga en kyrka i Saudiarabien. Är det verkligen dem vi ska ha som förebild? Kyrkor är en självklarhet i de flesta muslimska länder. Sverige ska inte vara sämre utan ett land att vara stolta över, ett land där vi ser styrkan i mångfald och kulturell rikedom.

 

Klas Corbelius (S) 
Ordförande Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Norrköping