Debatt. .

2017-02-16 07:44
"Kvinnor har alltså ett extra stort behov av att få börja SFI så tidigt som möjligt för att kunna bli klara så snart som möjligt", skriver debattörerna.  Bild: TT
"Kvinnor har alltså ett extra stort behov av att få börja SFI så tidigt som möjligt för att kunna bli klara så snart som möjligt", skriver debattörerna.

SFI för asylsökande ger fler med egen försörjning

Språket hindrar egen försörjning, samtidigt som avsaknaden av egen försörjning står i vägen för uppehållsrätt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att kunna försörja sig själv är viktigt för de allra flesta människor. Att kunna svenska är i de allra flesta fall en förutsättning för att få ett arbete. Varför anstränger sig då inte samhället mer för att alla ska lära sig svenska? 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


På kommunfullmäktiges decembermöte behandlades Feministiskt initiativs motion om att kommunen ska erbjuda SFI för asylsökande och EU-medborgare. Tyvärr gick förslaget inte igenom. 

Om du kommer till Norrköping från ett annat land behöver du i dag vänta på att få uppehållstillstånd innan du får läsa SFI. Detta är ett stort hinder för integrationen. Med dagens långa handläggningstider i asylprocessen handlar det om mycket värdefull tid som går till spillo. 

Studieförbunden erbjuder svenskakurser för asylsökande. Staten har anslagit ett särskilt stöd för detta. ABF i Norrköping rapporterar att intresset är mycket stort – de har kö till sina kurser, och många asylsökande deltar i flera kurser via olika studieförbund. Studieförbundens kurser är dock endast enstaka tillfällen i veckan medan SFI innebär studier i högre omfattning, cirka 15 timmar per vecka.  

Enligt en granskning av DN tar det mycket längre tid för kvinnor än för män att genomföra SFI-kurserna eftersom kvinnor generellt tar ut längre föräldraledighet, a-kursen tar 2,5 år för kvinnor jämfört med 1,4 år för män. Kvinnor har alltså ett extra stort behov av att få börja SFI så tidigt som möjligt för att kunna bli klara så snart som möjligt. 

Då uppehållsrätten är ifrågasatt för EU-medborgare är även deras rätt till SFI osäker. För dem blir det ett moment 22. Språket är det som hindrar egen försörjning, samtidigt som avsaknaden av egen försörjning är det som står i vägen för uppehållsrätt, vilket i dag krävs för att få lära sig språket. Detta system lägger grunden för utanförskap snarare än integration. Flera kommuner erbjuder redan EU-medborgare SFI, däribland Stockholm, Göteborg och Gotland. På Gotland blev det verklighet efter en motion från Feministiskt initiativ. 

Givetvis vore det en utmaning att utvidga SFI till fler grupper med tanke på bristen på SFI-lärare. Men om den politiska viljan finns kan kommunen erbjuda SFI-lärare bättre villkor och på andra sätt planera för SFI-undervisning till fler. Det är brist på lärare även i grundskolan men slutsatsen av det blir inte att strunta i att erbjuda barn skola. 

Sandra Isaksson (Fi) & Malte Lindstam (Fi) 
Sandra Isaksson (Fi), kommunfullmäktigeledamot Norrköping, Malte Lindstam (Fi), Norrköping