Debatt. .

2016-12-05 09:33
"Vi vill ge undersköterskor möjlighet att vidareutbilda sig till sjuksköterskor på arbetstid. Men vår kanske allra viktigaste satsning är att på prov införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.", säger Peter Butros, ordförande för Vänsterpartiet. Bild: Henrik Montgomery/TT
"Vi vill ge undersköterskor möjlighet att vidareutbilda sig till sjuksköterskor på arbetstid. Men vår kanske allra viktigaste satsning är att på prov införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.", säger Peter Butros, ordförande för Vänsterpartiet.

Sex timmars arbetsdag på prov även i Norrköping

Arbetssituationen inom kvinnodominerade yrken är idag oerhört tuff. Arbetsbelastningen ökar inom vårdsektorn och när kollegorna blir allt färre samtidigt som kraven ökar blir konsekvenserna också tydliga. Vi ser hur framförallt allt fler kvinnor väljer att gå ned på deltid samtidigt som sjuktalen ökar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Det innebär inte bara att vi ser orsakerna till kvinnors lägre löner och sämre förutsättningar i förhållande till män på arbetsmarknaden. Det innebär framförallt att vi också har en politik som skapar jämställdhet där det idag råder orättvisa.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vi vet att privatiseringar leder till lägre antal anställda med sämre arbetsvillkor - därför är vi också emot privatiseringsreformen LOV som Socialdemokraterna nu kommer införa inom hemtjänsten. Vi vet att det tunga arbetet tär på kvinnors axlar, knän och leder. Därför satsar vi på friskvård på arbetstid särskilt inom hemtjänsten. 

Vi vet också att lönenivån och karriärsmöjligheterna är skamligt låga inom vårdyrken, vilket särskilt drabbar kvinnor. Därför vill vi ge undersköterskor möjlighet att vidareutbilda sig till sjuksköterskor på arbetstid. Men vår kanske allra viktigaste satsning för de anställda inom äldreomsorgen här i Norrköping är att på prov införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. 

Jag har studerat en hel del naturvetenskapliga ämnen på universitetet både här hemma men även en del utomlands. Men det spelade ingen roll hur många naturvetenskapliga böcker jag har plöjt igenom. Ingenstans har det stått att den arbetstid vi har idag, åtta timmar per dag, skulle vara en naturlag. Ändå beter vi oss som att det är just det. 

Med sex timmars arbetsdag skulle vi strukturellt förändra kvinnors situation på arbetsmarknaden och öka jämställdheten. På Svartedalens äldreboende i Göteborg, där Vänsterpartiet är med och styr, har man redan infört sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för 80 anställda. Där kan man se att sjuktalen minskat och hälsoeffekterna blivit väldigt positiva. En sådan reform vill vi också genomföra här i Norrköping. 

Peter Butros 
Ordförande, Vänsterpartiet Norrköping