Debatt. .

2016-05-23 07:17
När de som bestämmer över välfärden har vinster som sitt mål, kommer de att styra den fel, skriver företrädare för Vänsterpartiet.  Bild: TT
När de som bestämmer över välfärden har vinster som sitt mål, kommer de att styra den fel, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

S har brutit sina vallöften

Vänsterpartiet sade nej till Socialdemokraternas förslag att privatisera äldreomsorgen i Norrköping. Vinstintresset leder fel. När de som bestämmer över välfärden har vinster som sitt mål, kommer de att styra den fel. Den gemensamma välfärden privatiseras i allt snabbare takt och det är, som vi ser det, en djupt oroande utveckling både för Norrköping och för Region Östergötland.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att det fanns stora risker för försämrad kvalitet i den gemensamma välfärden för såväl brukare som personal verkade Lars Stjernkvist och Socialdemokraterna inte vilja bry sig så mycket om. Socialdemokraterna tillsammans med småborgarna valde i stället att skynda på dränering av skattemedel från den offentliga sektorn till den privata; privata vinstuttag görs på skattebetalarnas och i slutänden de gamlas bekostnad. Att införandet av LOV (privatiseringen) i andra kommuner har inneburit försämrade anställningsvillkor bekymrade inte heller socialdemokraterna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det finns två delar i beslutet som är särskilt illa. För det första föreslår man total etableringsfrihet för privata företag. Precis det som gör att privata företag kan ”plocka russinen ur kakan” och välja bort områden med tyngre ”kunder” (läs multisjuka äldre) eller långa restider. Kommunen får ta hand om de dyrare områdena och hemtjänsten blir totalt uppstyckad, det gör att kostnaderna skenar och vilket tidigare var ett av S främsta argument mot en privatisering.

För det andra finns det i det nuvarande förslaget inget som säkrar undersköterskornas rätt att jobba heltid och att slippa delade turer. Dessa två reformer har S tidigare med rätta varit mycket stolta över. Det enda som står är att man ska ”överväga differentierad ersättning” för företag med bra arbetsvillkor. En sak kan vi lova, om man inte kräver rätt till heltid så kommer bolagen främst att anställa på deltid. Eftersom personalen står för det mesta av kostnaderna så är det främst genom att skära ner där som vinster till bolagsägarna kan uppstå.

Det finns få saker som gör Socialdemokraterna så upprörda som att påminnas om de egna löftena från valrörelsen 2014. Socialdemokraterna i Norrköping gick till val på att bland annat införa reformen ”Mina Timmar” som syftade till att öka de äldres inflytande (inte företagarnas) och att en valfrihetsreform utan fri etableringsrätt skulle genomföras i hela kommunen (Socialdemokraternas Framtidskontrakt för Norrköping 2014). Detta kontrakt med väljarna i Norrköping har visat sig vara skrivet i sand. På samma sätt som vi konstaterar att det var ingen tyngd bakom kontraktets inledningsord:

”Människor far illa av vinstjakten i välfärden”.

Från och med någon gång kring jul 2017/2018 har Lars Stjernkvist och Kvartetten tänkt att hemtjänsten inte längre ska präglas av behovsstyrning och omsorg. Istället ska det privatiseras och vinstmaximeras.  Det här var inte det Lars Stjernkvist lovade under valrörelsen!

Vi i Vänsterpartiet ser egentligen inte att det skulle vara någon politisk skillnad om det var Moderaterna istället för Socialdemokraterna som ledde Kvartetten, det är samma privatiseringspolitik.

Vad som behövs för att garantera omsorgen i hemtjänst och på äldreboenden är fler anställda med högre löner, bättre arbetstider och mer inflytande över arbetet samt lugn och ro.

Det kan absolut inte Norrköpings socialdemokrater och småborgarna leverera.

Mona Olsson (V) & Ricardo Olivares (V) 
Mona Olsson (V), oppositionsråd Ricardo Olivares (V)