Debatt. .

2017-08-17 07:00
”Det finns starka intressen som vill driva in Sverige i Nato. Den mäktiga finansfamiljen Wallenbergs vapenindustri skulle göra ännu större vinster genom krigsalliansens rustningar”. Bild: Sandor Ujvari/TT
”Det finns starka intressen som vill driva in Sverige i Nato. Den mäktiga finansfamiljen Wallenbergs vapenindustri skulle göra ännu större vinster genom krigsalliansens rustningar”.

Protestestera mot Sveriges samarbete med Nato

Regeringen har bjudit in krigsalliansen Nato att öva krig i Sverige. Det är det nyligen underskrivna värdlandsavtalet med Nato som ligger till grund för krigsövningen Aurora 17. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Värdlandsavtalet gör det också möjligt för Nato att uppföra militärbaser och placera ut kärnvapen på svensk mark. Det är inte svårt att räkna ut att Natos kärnvapen i Sverige skulle öka spänningen mot vårt grannland Ryssland.

Syftet med värdlandsavtalet och Aurora 17 är att bakvägen föra Sverige in i Nato. En USA-ledd krigsallians som i praktiken har Donald Trump som överbefälhavare, och vars syfte är att bevara den makt och världsordning som skapar fattigdom, krig och flyktingkatastrofer världen över. USA och Nato har slagit länder som Afghanistan, Irak och Libyen i spillror och är ett hot mot alla länder som vägrar underordna sig krigsalliansen. 

Arbetarklassen har inget att vinna på kapprustning och krigshets. Vi har allt att vinna på avspänning och neutralitet. Sverige ska inte delta i de imperialistiska krig som är förödande för stora delar av mänskligheten. Sveriges samarbete med Nato är ett stort svek mot svenska folkets vilja till fred och neutralitet. Att sälja ut oberoende och neutralitet till en främmande makt, det om något är landsförräderi.

Lika illa är det enorma slöseriet. Kostnaden för krigsövningen Aurora 17 beräknas till över en halv miljard kronor. För det kunde 1 000 sjuksköterskor anställts i vår blödande sjukvård.

Men det finns starka intressen som vill driva in Sverige i Nato. Den mäktiga finansfamiljen Wallenbergs vapenindustri skulle göra ännu större vinster genom krigsalliansens rustningar. 

Att protestera mot dagens upprustning, mot den ökade militariseringen och mot fortsatta Natonärmanden är att stå upp för fred och säkerhet.

Vi kommunister kommer under Aurora 17 stärka vårt arbete mot Natoanslutning och hoppas att tillsammans med alla andra Natomotståndare i Norrköping kunna organisera utåtriktade protester. Vi uppmanar föreningar, samfund och övriga partier att lyfta och synliggöra att det i Sverige finns ett omfattande Natomotstånd. Natoförespråkarna kommer bara fortsätta att köra på tills motståndet blir så stort att de tvingas att ta hänsyn till det. Så som det är i alla frågor.

Utöver lokal aktivitet så organiseras en stor protest mot Nato i Göteborg den 16 september där en mängd organisationer gått samman och enats om parollerna: Nato ut ur Sverige, riv upp värdlandsavtalet och inga kärnvapen på svensk mark. Att resa till Göteborg och delta i demonstrationen är viktigt för att försvåra att ytterligare steg tas mot ett svenskt Natomedlemskap.

Karl Kylensjö & Johan Zimmerman 
Kommunistiska Partiet, ­Norrköpings­avdelningen