Hoppa till innehållet

ETC Norrköping

Debatt: Privatiseringen av hemtjänsten – ett haveri

”För de mindre medvetna utan släktingar till hjälp blir valet rena lotteriet. Med eller utan äldrecoach”, skriver debattören.
”För de mindre medvetna utan släktingar till hjälp blir valet rena lotteriet. Med eller utan äldrecoach”, skriver debattören. Bild: BILD: JESSICA GOW/TT

ETC Norrköping.

De högtflygande planerna för LOV, lagen om valfrihet, i hemtjänsten som är tänkt att införas i Norrköping 2018 har fallit pladask till marken. Den styrande kvartetten är i sin iver att genomföra valfrihetsreformen beredd att göra avkall på de hårda villkor de tidigare utlovat.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Norrköping som står för åsikten.

Villkor som skulle stävja eventuella oegentligheter hos de privata vinstföretag som vill etablera sig i vår kommun. Det finns ju exempel på dåligt skötta införanden av reformen i andra kommuner att lära av.

Men nu säger politikerna att det tidigare kravet på fullt utbildad personal sänks till 65 procent. Denna försämring kallas en anpassning till verkligheten. Politikerna hänvisar till den stora bristen på undersköterskor i Norrköping och till kraven på lika villkor för de privata och de kommunala utförarna. Vilket innebär att dagens standard på 70 procent utbildad personal måste sänkas till ovan nämnda 65 procent. Detta är enligt vård- och omsorgsdirektör Magnus Johansson i Folkbladet den 16 februari ”den nivå kommunen kan klara av när det startar nya företag och det blir huggsexa om personal med kompetens”.

Så vill man alltså införa en nyliberal idé om valfrihet bland de äldre i Norrköpings kommun. Ett anständigt sätt för kvartetten att anpassa sig till verkligheten vore att i stället för att försämra kvaliteten för behövande äldre skrota införandet av LOV i hemtjänsten. Åtminstone till den dag politikerna agerat så att den bristande tillgången på utbildad personal inte innebär en försämring. Ska man i hemtjänsten släppa in privata företag vilkas vinster finansieras med skattepengar då ska risken för en försämring vara lika med noll. Inte bara när det gäller personalens utbildning utan också av de rättigheter personalen kan kräva i form av heltidsanställning, kollektivavtal och kontinuitet i arbetet. Det är ett ansvar politikerna ska leva upp till. I Stockholm där LOV i hemtjänsten mest liknat vilda västern gör man nu ett omtag för avtalen med alla de 129 kvarvarande hemtjänstföretagen (som mest var det närmare 200). Just för att skärpa kraven på de anställdas arbetsvillkor. De ska inte kunna utnyttjas i vinstsyfte.

Ett valfrihetssystem inom den offentliga sektorn kan aldrig bli jämlikt. Allra minst när det gäller hemtjänsten. De alerta behövande kan möjligen göra ett vettigt val. Men för de mindre medvetna utan släktingar till hjälp blir valet rena lotteriet. Med eller utan äldrecoach. Denna ojämlikhet brukar dock inte bekymra de politiker som stöder valfrihetsreformer och privata företags vinstjakt i skola, vård och omsorg.

Om nu kvartetten sviker sitt ansvar och med LOV inför en försämring av den nuvarande hemtjänsten – vilken manifestation det vore mot ojämlikheten och vinstjakten på våra skattepengar om samtliga behövande då valde att vara kvar i den kommunala hemtjänsten.

 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00