Debatt. .

2016-08-15 08:37

Pekingankor i den lokala dammen

SD:s hela politiska idé handlar om att exkludera vad man definierar som invandrare och icke etniska svenskar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Är politiken en ankdamm? Ja, om man i den meningen ser det som en metafor för ankor av lite olika kulörer som simmar runt, runt, konstant tjattrande utan att lyssna på varandra och som inte heller missar ett tillfälle att rycka stjärtfjädrarna, ens av kompisarna, när omständigheterna så medger. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Norrköpings egna pekingankor pekar möjligtvis i riktning mot att det finns en underton av allvar i den metaforen. Kvack!

Inom Sverigedemokraternas Norrköpingsavdelning har fullt inbördeskrig utbrutit. Kvackandet har fått SD-politiker på riksnivå att bekymrat försöka låtsas som att det regnar fastän debaclet (kvackandet) med all önskvärd tydlighet blottlagts i media. Det råder fullt krig mellan riksdagsmännen Markus Wiechel (SD) och Olle Felten (SD) och bägge kämpar hårt med vajande och blodstinna tuppkammar/smattrande anknäbbar, välj det som passar, för att få den andra utesluten.

För oss som varit med ett tag så leder det osökt tankarna till när 60- och 70-talets tokvänster lade lika mycket energi på uteslutningsstrider som på att marknadsföra sin politik. Med ett strategiskt perspektiv betraktat möjligen en aning kontraproduktivt. Om man nu för all del inte tror på tillväxt genom delning som förökningsmodell förstås?

Det vore i sammanhanget enkelt att knipa lite lättköpta poänger genom att raljera över att SD i alla väsentliga delar faktiskt har en politik som bygger på att vissa människor ska exkluderas. Här finns alltså en brutalt mycket allvarligare underton. När nu exempelvis Olle Felten arbetar energiskt, inte bara för att exkludera sin partikamrat utan även för att utestänga människor som åberopar skyddsskäl, så kan det vara på sin plats att även informera om att Olle Feltens farfar flydde till Sverige undan de tyska nazisternas judeförföljelser. Nota bene i sammanhanget då att Olle Feltens farfar lyckades ta sig hit och erhålla asyl och uppehållstillstånd. Trots att Sverige vid den tidpunkten genomsyrades av starka politiska krafter som ville stänga gränserna för just judar, kanske kan tilläggas. Lite som i dag alltså. Fast nu handlar det som bekant om en annat etnisk och religiös minoritet.

Det paradoxala inställer sig då i mening att Wiechel och Felten inte hade kunnat tuppfäktats/anktjafsat, välj det som passar, inom ramen för ett parti med rötter i den svenska neonazismen och vars i praktiken enda politiska fråga handlar om exkluderande och främlingsfientlighet om inte Feltens farfar hade fått uppehållstillstånd i Sverige! För då hade följaktligen inte Olle Felten ens existerat och Sveriges riksdag hade undanhållits vad många i denna absurda paradox nog ändå uppfattar som ett inslag med ett visst underhållningsvärde. Om än ett begränsat sådant.

I dagsläget ser det möjligen ut som att de borgerliga partierna på riksnivå, i vart fall Moderaterna, sneglar mot en situation i valet 2018 där man kanske inte bildar koalition med SD men ändå är beredda att göra anspråk på regeringsmakten genom att i parlamentet söka stöd för sin politik hos just SD. Hur det ser ut lokalt i Norrköping har vi också en hyfsat bra bild av i mening att kommunalrådet Reidar Svedahl (L) redan i samband med förra valet (2014) var offentlig med att han kunde tänka sig en koalition med SD lokalt. Detta alltså uttalat av en person som själv invandrat till Sverige men som uppenbarligen inte har uppfattat eller än mindre förstått att SD:s hela centrala politiska idé handlar om att exkludera vad man definierar som invandrare och icke etniska svenskar.

Så långt har det alltså gått att vi på mindre än en mansålder nu bland ledande politiska figurer i Sverige (Norrköping) så till den milda grad har ”normaliserat” neonazismen och främlingsfientligheten att ättlingar till dem som överlevde nazisternas förintelseläger och ättlingar till dem som kämpade mot samma nazister i den norska motståndsrörelsen i det av nazister ockuperade Norge nu inte bara lägger sig platt utan till och med rullar ut mattan när historien försöker att upprepa sig.

Usch!

Historielöshet och faktaresistens är livsfarligt!

Håkan Lager 
Norrköping