Debatt. .

2017-09-21 07:00
Bild: Norrköping flygplats

Nog med subventioner till flygplatsen

Kommunen har beslutat att subventionera flygplatsen med ytterligare 42 miljoner kronor. Men skattebetalarnas pengar kan med fördel läggas på andra saker, skriver företrädare för Feministiskt initiativ i Norrköping.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De styrande i Norrköpings kommun har beslutat att gå in med ytterligare pengar till Norrköpings flygplats, närmare bestämt 42 miljoner under tre år. Detta bara ett och ett halvt år efter att kommunen senast gav ett tillskott på 25 miljoner för att Münchenlinjen skulle kunna starta. Då hette det att målsättningen var att få tillbaka pengarna inom tre år. Detta verkar nu högst osannolikt. Dessa två tillskott är utöver de cirka 24 miljoner som kommunen årligen betalar till flygplatsen i driftsbidrag.

Feministiskt initiativ är mycket kritiska mot detta slöseri med skattebetalarnas pengar på en verksamhet som är miljöskadlig. Kommunen har precis antagit ett inriktningsdokument för miljöpolitiken som bland annat anger att ”transportera sig på ett klimatsmart sätt ska vara lätt”. I kommunfullmäktige uppmanade Fi den politiska ledningen att omsätta inriktningsdokumntets visioner till konkret politik. Hur rimmar högt uppsatta miljövisioner med att subventionera ett transportsätt som är allt annat än klimatsmart?

Pengarna som nu går till flygplatsen hade kunnat användas till angelägna satsningar i kommunen. Fi Norrköping kommer i vårt budgetförslag som vi lägger fram i oktober att föreslå att bidrag till flygplatsen slopas och att pengarna istället används för att finansiera flera viktiga reformer. Vi föreslår bland annat en lönesatsning på de undervärderade yrkena undersköterska och barnskötare och gratis kollektivtrafik för ungdomar upp till 26 år.

 

Sofi Holmin Fridell & Malte Lindstam (Fi) 
Sofi Holmin Fridell (Fi), ersättare i kommunfullmäktige och Malte Lindstam (Fi)