Hoppa till innehållet

ETC Norrköping

Debatt: När vi har rysskräck finns liknande skräck i Ryssland

Statsledningen i dagens Ryssland påminner om Tsarryssland före 1917, skriver debattören.
Statsledningen i dagens Ryssland påminner om Tsarryssland före 1917, skriver debattören. Bild: Bild: TT

ETC Norrköping.

Att säga ja till alliansfrihet och diplomati är bra för fred och miljö. Satsa på ekonomiskt och kulturellt samarbete.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Norrköping som står för åsikten.

Misstron mellan Sverige och Ryssland växer just nu. Det är väldigt sorgligt.

Jag är själv starkt kritisk mot Putins regim. Statsledningen i dagens Ryssland påminner om Tsarryssland före 1917. En mycket centralstyrd maktutövning som vilar tungt på militärt och polisiärt våld. Kombinerat med en svag rättsstat och bristande demokratiska fri- och rättigheter.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Med det sagt så förstår jag den oro som finns på andra sidan Östersjön. Både Sverige och Ryssland har härjat i respektive länders kustområden. Ryssland har till exempel härjat i Norrköping. Medan Sverige härskat över det område som i dag är Sankt Petersburg. Men svenska trupper har, precis som tyska och franska, trängt längre in i Ryssland. Något som bland annat Tolstoj skildrar på ett utmärkt sätt i ”Krig och fred”.

Natos planerade trupper i de Baltiska länderna innebär att dessa kan komma att finnas i Narvaområdet, cirka 15 mil från Sankt Petersburg. Sankt Petersburg upplevde på 1940-talet världshistoriens då största belägring. Tyska trupper stod runt staden och bombarderade den i 900 dagar. Fortfarande finns människor kvar som upplevt denna belägring och deras barn och barnbarn lever där och minns.

När vi har en rysskräck finns en liknande skräck i Ryssland.

Jag är hjärtligt trött på svenska mediers propaganda för Nato-medlemskap. Något som motiveras med att Ryssland hotar oss i Östersjön.

Det pågår omfattande krig i Mellanöstern och lär tyvärr göra så länge än.

Att i detta läge öppna en andra front i Östersjöområdet är väldigt osannolikt. Det kan inte ligga i vare sig Putins eller Trumps intresse. Folken vill inte ha krig. Krig är inte populärt, allra minst i demokratiska stater.

Sveriges närmande till Nato handlar mest om militärindustrins intressen. Ekonomiska intressen gillar upprustning. Den ökar efterfrågan (och tär på jordens resurser). Att säga nej till militärallianser och upprustning är bra för miljön. Att säga ja till alliansfrihet och diplomati är bra för fred och miljö. Satsa på ekonomiskt och kulturellt samarbete och diplomati. Samtala. Sverige hade stort kulturellt och ekonomiskt utbyte med Ryssland före 1917 och på 1990-talet. Det är sådant vi bör verka för.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00